Skocz do zawartości

[smar] silikonowy a rower

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chłopaki, po serwisie amortyzatora z puszki 500g zostało mi pewnie ze 400g smaru silikonowego CX-80.

I tu mam pytanie, czy mogę go używać np. przy przesmarowaniu suportu podczas wymiany, na łożyskach sterów,  po czyszczeniu  piast ? Czy ten silikonowy nie bardzo ?

( do łańcucha i goleni mam oczywiście inny ).

Dzięki za info.

Napisano

Silikonowy jest dobry na sanki siodełka czy obejmę, nigdzie indziej bym go nie pchał.

Użyłeś go do ślizgów amortyzatora? Wiesz że jest dość lepki i będzie upośledzał działanie? Z budżetowych rozwiązań to wazelina techniczna jest lepsza, zwłaszcza ta o brązowym zabarwieniu.

• Mod Team
Napisano

Skąd taka dobra opinia o wazelinie? Czytałeś, sprawdziłeś czy słyszałeś?

Podstawowe zadanie wazeliny to konserwacja i zabezpieczenie antykorozyjne a dopiero później smarowanie.

Napisano

Używałem w starym XCR i dawała radę. Używałem też RS Judy Butter i Motorex Bike Grease 2000, więc jakieś porównanie mam. Najlepszy jakiego używałem to Slickoleum. Najgorzej sprawdzał się smar silikonowy, kleił się strasznie i zamulał amortyzator.

Wadą wazeliny jest że ciężko ją wypłukać. 

• Mod Team
Napisano
47 minut temu, skom25 napisał:

Wadą wazeliny jest że ciężko ją wypłukać.

Dlatego, że tworzy dobrą warstwę antykorozyjną. Gorzej ze smarowaniem ale oczywiście lepsza wazelina niż nic.

Napisano
4 godziny temu, skom25 napisał:

Wiesz że jest dość lepki i będzie upośledzał działanie?

Nie wierzę, że smar robi różnicę w działaniu sprężyny pod obciążeniem pewnie ze 110 kg. 

2 godziny temu, skom25 napisał:

Slickoleum

To jest do uszczelniania z tego co przeczytałem, a mi chodziło głównie o przesmarowanie sprężyny. Na ślizgi poszło parę kropel smaru do łańcucha ( tak wiem, lit  i inne cuda, ile to wytrzyma itp. itd. - co forum i temat to inna opinia, nie chciało mi się czytać dziesiątki stron i co chwilę widzieć inne polecenie smaru na sprężynę )

Napisano

Na ślizgi użyłes płynnego oleju, na dodatek przeznaczonego do łańcucha? Zatem odważnie i życzę powodzenia w szukaniu nowego widelca.

Napisano

Nie panikujmy.... Chcesz to dawaj, pojezdzisz, zobaczysz. Nie bedziesz zadowolony to sciagniesz ile sie da i zastapisz jakimkolwiek innym. Np takim z litem, co nie polecaja wszedzie....;)

Napisano
14 minut temu, skom25 napisał:

Na ślizgi użyłes płynnego oleju, na dodatek przeznaczonego do łańcucha? Zatem odważnie i życzę powodzenia w szukaniu nowego widelca.

10 minut temu, shotgun napisał:

Nie panikujmy.... Chcesz to dawaj, pojezdzisz, zobaczysz. Nie bedziesz zadowolony to sciagniesz ile sie da i zastapisz jakimkolwiek innym. Np takim z litem, co nie polecaja wszedzie....;)

Dzięki Panowie doceniam mądrości.

Pytanie było raczej takie:

Czy mogę używać smaru silikonowego CX-80 do:

- przesmarowaniu suportu podczas wymiany,

- na łożyskach sterów

- po czyszczeniu  piast ?

Napisano

W swoich rowerach nie widziałbym zastosowania dla  silikonowego CX-80, u mnie podstawowe smary do takich zastosowań to Shimano anti seize - gwinty pedałów, suportu i smar litowy o klasie konsystencji NLGI 2 Texaco Multifak EP-2 czy Mobilgrease XHP 222 do łożysk.

Napisano
16 minut temu, michuuu napisał:

Ale autor nie ma tyle miejsca na półce.:D

Oczywiście byłeś, widziałeś. Do mnie admin pisze, że ja robię offtop.

Panowie, prosto pytanie zadane, jeśli nie macie wiedzy w temacie pytanie to serio szkoda czasu.

Napisano

Biesz, jak to co pisze,że zastosuj spokojnie,bo nic Ci się nie stanie, najwyżej wymienisz nie pasuje, to weź kup co Ci proponują. Jeżeli ktoś nie ma zawodowo dojścia do smarów to ma takie a nie inne podejście. Każdy smar jest przeznaczony do pewnego rodzaju aplikacji. To,że ten CX niebyt sie nadaje,to nie znaczy, ze jest skreślony.  Użyjesz ocenisz. Osobiście są ludzie,którzy wyczuja każda roznice- przynajmniej tak piszą, ja jesien po przeciwnej stronie. Piłeczka jest po twojej stronie...

Napisano

podstawową zaletą smaru silikonowego w rowerach jest to że nie reaguje z gumą czy plastikiem. W połączeniach metal-metal lepiej sprawdzą się inne smary.

Do łożysk bym silikonowego nie używał, ale na gwinty lepiej dać cokolwiek niż nie dać nic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...