PnD Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam Pisząc tego posta pewnie narażę się trochę administratorom, lecz proszę o wyrozumiałość (przynajmniej na 2-3 dni, później można będzie usunąć ten temat) Mam problem. Wynika on z niewiedzy, ponieważ jestem raczkującym bike'rem Posiadam Unibike'a Evolution z 2006 roku (http://unibike.pl/rowery/evolution.html) i chcę w nim wymienić hamulce V-ki na hamulce tarczowe. Zastanawiałem się nad Avid BB5 i Tektro H0. Czy to będzie dobry wybór (do jazdy bardziej ekstremalnej)? Może coś innego? Aha czy będę musiał specjalnie wymieniać klamki z V-ek na tarczówki? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Avidy w moich oczach są lepsze. O Tektro już zbyt wiele złego słyszałem. Klamek nie trzeba specjalnie zmieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Mi tez sie wydaje ze avidy beda lepsze P.S. Pamiętaj o piastach pod tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 a jaką kwote chcesz poświecić na hamulce ? Bo jednak to jest najwiekszy ogranicznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 ja również potwierdzam iż avidy będą lepsze. O avidach nie słyszałem zbyt wiele złego, natomiast o tektro trochę tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Przede wszystkim, to zważ trochę na swoje zdrowie, bo "jazda bardziej extremalna" na Unibike Evolution nie jest za dobry pomysłem... Nie do tego został stworzony i może nie wytrzymać... Odnośnie hamulców to zdecydowanie BB5 będą lepsze i mocniejsze niż Tektro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PnD Napisano 6 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Po pierwsze dzięki za odpowiedź Po drugie - hamulce (przód i tył) do 400zł Po trzecie. Przyznaję Ci racje Żbiku, który posiadam nie nadaje się do stricte ekstremalnej jazdy Chodziło mi o coś pomiędzy XC a FR (choć to nawet trudno to nazwać ). Na razie nie planuje zmiany roweru (niestety). Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to możesz być spokojny - jestem zaopatrzony w kask, ochraniacze są w trakcie kupna Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 avid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiruq Napisano 10 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Wybieram axidy jednak nie mowie ze sa lepsze. Porownajmy;] cena tektro 259 a avid 379 wiec jest roznica a hamowanie podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 10 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 No ale Avid to znana i renomowana marka a Tektro to są hamulce klasy niższej średniej. I założe sie że po roku użytkowania Avidy będą działać podobnie jak na początku a Tektro będa miały tylko połowe mocy początkowej. Ale z drugiej strony patrząc kupując Tektro oszczędzasz 120 złotych co jest sporym procentem ceny Avidów... No ale na hamulcach chyba nie warto zbytnio oszczędzać, trzeba dużego szczęścia żeby wyjśc cało po tym jak ci puszczą na jakimś zjeździe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 11 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Tak się składa , że obie firmy mam w użytku. W moim rowerku mam BB5 , a Kijanka ma Tektro Aquila (model o zdecydowanie lepszej modulacji i sile niż HO). Oba hample śmigają z przodu , oba stawiają bika w endo ale ........ "tata kiedy wreszcie kupisz sobie hydry , a mnie dasz Avida , no kiedy ???!!!". Tektro Aquila / klamka Sram 7.0 - dobra skuteczność , średnia modulacja , troszkę utrudniona regulacja przy lekko skrzywionej/zwichrowanej tarczy z powodu wąskiej szczeliny roboczej (to miejsce gdzie krąży tarcz między klockami).Hampel dwupalcowy. Avid BB-5 / klamka LX - rewelacyjna skuteczność przy klockach o połowę mniejszych od Tektro , wspaniałe jednopalcowe wyczucie modulacji , możliwość pełnej regulacji / ustawienia zacisku 3D , regulacja odległości klocka bez narzedzi , w mojej ocenie dużo sztywniejszy dysk tarczy. To tyle , mam nadzieję , że pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PnD Napisano 19 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Witam. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jestem skłonny wydać trochę więcej pieniędzy i kupić Avidy . Przecież najważniejsze jest bezpieczeństwo w czasie jazdy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 19 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Avidy bez dwóch zdań ;] pomyśl jeszcze nad hayesami mx 1 ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 19 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 tak przy okazji tego tematu chcialem sie zapytac czy mozliwe ze zuzylem juz klocki hamulcowe w moich hayes xfx-9 po 1500km?? ostatnio mialem bardzo awaryjne hamowanie i po tej akcji sila z jaka hamuja spadla w zauwazalnym stopniu, jak to sprawdzic?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 19 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 a jaka masz tarcze ? ( rozmiar ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 19 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 160mm pozdrawiam ups wlasnie zauwazylem ze w przedostatnim poscie popelnilem blad, hamulce to HFX-9 nie xfx, mam nadzieje ze i tak wszyscy wiedza o co mi chodzilo pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 160mm to moze dlatego np przepaliles tarcze albo cos... przyczyn moze byc wiele ale ydaje mi sie ze tarcza sie spalila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Eeee... a co to znaczy ze tarcza sie spalila? Rozumiem ze tarcze sie grzeja ale zeby az do takiej temperatury zeby je spalic... i to przy jednym hamowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 tzn ze tarcza zostaje przegrzana i sie psuje i nie hamuje pozniej jak nalezy ... cos mniej wiecej takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 No naprawde extra odpowiedz nie domyslil bym sie ze sie psuja i dzialaj gorzej niz poprzednio... -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bimbrownik_amator Napisano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Skoro rozważasz zakup za 400zł, to może warto poczekać do gwiazdki i nabyć nieco droższe shimano 535? Powinieneś wyrwać komplet poniżej 500zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.