Lukasbikes Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Chciałbym zwiększyć skok amortyzatora sr suntour xcm do 120mm. Zwiększyłem go do 115mm ale pojawia się problem gdy przy większej śile wcisne go i szybko podniose wówczas zaczyna bić tak jakby popychacz o goleń, przy fabrycznym skoku czyli 100mm jest łagodne przejście. Pewnie większość uzna po co 120mm w xcm bo przecież szybciej złapie. Luzy które można zniwelować kupując nowe tuleje :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 34 minuty temu, Lukasbikes napisał: Luzy które można zniwelować kupując nowe tuleje Widziałeś te tuleje? To są kawałki plastiku wsadzane (!) w dolne golenie. Te amortyzatory mają od nowości luzy. 36 minut temu, Lukasbikes napisał: Zwiększyłem go do 115mm ale pojawia się problem gdy przy większej śile wcisne go i szybko podniose wówczas zaczyna bić tak jakby popychacz o goleń, przy fabrycznym skoku czyli 100mm jest łagodne przejście. Z tego co pamiętam to sprężyna jest za krótka i ona uderza o korek. Tulejki do regulacji skoku możesz sobie zrobić z rurki aluminiowej. Żeby ładnie ją uciąć kup sobie obcinacz do rur. Ja kiedyś zrobiłem sobie tulejki żeby ustawiać skok od 80 do 110mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Co szybciej złapie przy 120 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Luzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Pytanie takie: Jak zmieniłeś ten skok ze 100 na 120mm. Żeby dobrze wszystko pracowało to nalezy z popychacza sprężyn wyciągnąć podkładki 2cm a sprężynę wymienić która jest z przeznaczeniem pod skok 120mm czyli dłuższą o 2cm od tej co ty masz i wtedy żadnych luzów w sprężynie mieć nie będziesz. Czy wszystko zrobiłeś co ci powyżej pisze czy o czymś zapomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasbikes Napisano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Z lewej strony mam gumę i taką jakby tuleje plastikową która ogranicza skok i ja wyciglem i dałem na górę sprężyny gdym na zakończeniu sprężyny jest taka dziura i tam ta plastikowa tuleja się mieści przez co sprężyna jest napięta i nie możliwe żeby ona obijała. Natomiast z prawej struny mam popychasz plastiki i sprężyne która się ugina i działa tak jakby jak tłumienie odbicia gdyż spowalnia odbicie. Myślę że chyba trzeba ją przyciąć bo ona jest scisnieta i chyba jest luz między sprężyną a korkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Czyli mam rozumiec że masz XCM-a bez blokady skoku, tylko sprężyny z obu stron Z jednej strony masz popychacz tego typu A z drugiej taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasbikes Napisano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Dokładnie tak i na tym plastikowym popychaczu jest jeszcze sprężyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Czy nad sprężyną była podkladka, czy jej brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasbikes Napisano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Nad sprężyną nie ma jest tylko przed i działa ona aby cały popychacz nie wypadł wraz z sprężyną z goleni. Gdy zwiększyłem skok na prawej stronie to myślę że na lewej trzeba skrócić tę sprężyne gdyż jest cały czas zagięta, boję się skrócenia gdyż może być gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Nie na temat, no ale co tobie da większy skok? W czymś takim jak XCT, na pewno by to nic nie dało, a na pewno nie nic dobrego. A w XCM jak jest, będzie lepiej to działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 (edytowane) Bedzie 20mm wiecej niczym nie tłumionego skoku... Ten XCM od XCT nie rozni sie niczym oprocz grubosci goleni... Edytowane 23 Lipca 2018 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Autor tematu zrobi sobie fajną trampolinę na kółkach, amortyzatorem tego nie nazwę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Nie wiem jak on dokładnie poprzerabiał z tymi podkładkami , Coś źle poskładał jeśli słyszy teraz stukanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasbikes Napisano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Wszytko jest dobrze złożone nie ma możliwości żadnego błędu. Chcę mieć 120mm skoku ponieważ chcę sobie kupić ramę ns clash on ma orginalnie xcm 120mm a w przyszłości go wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 To już lepiej dać 20 mm podkładek dystansowych na rurze sterowej do czasu kupna czegoś normalnego. Rozgrzebiesz tego uginacza, poprzerabiasz a potem nawet tego nie sprzedasz, bo kto to kupi? Ale dobra, ja już się nie wtrącam rób co chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 A jak chcesz podnieść zawieszenie w samochodzie to podnosisz sobie fotel? Gadasz głupoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Autor tematu miał chyba na myśli dopasowanie geometrii do ramy, a w tym przypadku podniesienie skoku i dołożenie dystansu pod mostek da taki sam efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 (edytowane) Powiem Ci tak, najpierw poczytaj, pomyśl, a dopiero potem zabierz się za pisanie bo pleciesz głupoty straszne Edytowane 23 Lipca 2018 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 1 minutę temu, skom25 napisał: Powiem Ci tak, najpierw poczytaj, pomyśl, a dopiero potem zabierz się za pisanie bo pleciesz głupoty straszne Faktycznie, trochę pomyślałem i nie za bardzo ma to sens. Ustawienie ciała by się zmieniło, ale to nie jest to. Dobra już siedzę cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasbikes Napisano 24 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Nie zamierzam sprzedawawać tego amortyzatora a jak na razie w razie czego mogę znów dać dystans i będzie 100mm. Tylko że jak się da 20 podkładek to ledwie to tym skręcić na zakręcie chcę mieć dosyć nisko max na 1 podkładzce 10mm i krótki mostek. Wiem że ten temat jest jaki jest, ale kłucenie się w temacie xcm nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi