Skocz do zawartości

[Koła 27,5] Do trek marlin 6

Vaio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy można zamontować koła 27,5 do roweru trek marlin 6? Z góry dziękuję i liczę na szybka odpowiedź.

Napisano

A jakie masz teraz? 29'? Po co chcesz to zrobić?

Napisano
Godzinę temu, skom25 napisał:

A jakie masz teraz? 29'? Po co chcesz to zrobić?

Mam 29. Chciałbym to zrobić bo po prostu bym się lepiej czuł.

Napisano

A dlaczego źle się czujesz na 29'? Nie wiem, za duże sobą i wyglądasz na niskiego obok czy o co chodzi?

Napisano

Pomyślałem  tez aby oryginalna ramę wymienin na Primal 29'. Amortyzator n a skok 130mm i zdjąć przednia przerzutke. Co Wy na to. Bo wolę nie ryzykować dawaniem kół 27,5 do ramy na koła 29.

Napisano

Bo w tym rowerze jest osprzęt praktycznie z najniższej grupy. Przełożysz do Primala, który raczej do jazdy po bułki nie służy i w krótkim czasie rower zacznie się rozpadać.

Na dodatek jeżeli chcesz napęd 1x to musisz kupić nową korbę. Nie wyobrażam sobie jak to będzie działało z przerzutką Altus, na dodatek z kasetą 8s o rozpętości 12-32.

Policz sobie ile Cie to będzie kosztowało, w mocnym przybliżeniu.

Rama: 600 zł?

Stery: Jakiś Dartmoor, 150 zł

Korba: Powiedzmy Deore + zębatka Narrow Wide, 450 zł

Amortyzator: Jakiś średni SR, 1500 zł

Sztyca + Zacisk: Coś taniego, 100 zł

Linki, pancerze, drobnica: 50 zł

Wymieniłem tylko główne elementy, być może o czymś zapomniałem.

Ile wyszło? 

2850 zł, a nadal masz rower z biedną przerzutką, manetką i kiepskimi hamulcami. Nie wiem jak koła, ale podejrzewam że wybitne to one nie są.

Napisano
24 minuty temu, skom25 napisał:

być może o czymś zapomniałem.

Jeżeli miałoby to być budowane na tegorocznej ramie z poprawioną geometrią to jeszcze nowe koła, ponieważ tam jest tył pod piastę 148x12mm :) 

Napisano

Właśnie tak mi się wydawało że była jakaś zmiana.

Tak czy inaczej, wymiana ramy i widelca w rowerze za 2100 zł to nie jest dobry pomysł. Zwłaszcza że w tej cenie ten Trek wypada wyjątkowo słabo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...