Skocz do zawartości

[Kross Level 4.0] rama zbyt bardzo podatny na rysy

Surfer92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zamówiłem niedawno rower Kross level 4.0 w macie, niepokoji mnie fakt że jest bardzo podatny na rysy, muszę uważać gdzie go opieram, ponieważ rysy potrafią powstać do gołej blachy. Nie wiem co mam z tym zrobić, dodam że moja kobieta ma ten sam model i faktura farby się różnią.

Napisano

Kiepski lakier to ma Accent Peak. Jeżeli Kross poszedł w tą samą stronę jeżeli chodzi o metodę lakierowania to współczuję.

Godzinę temu, Surfer92 napisał:

muszę uważać gdzie go opieram

Wiem że zabrzmi to głupio i wystawię się na ostrzał, ale nie opieraj roweru o ramę itd. Opieraj o końcówkę kierownicy lub o bok koła, tak żeby rower opierał się o oponę.

Napisano
W dniu 21.07.2018 o 19:20, skom25 napisał:

Wiem że zabrzmi to głupio

Dlaczego głupio? :) Ja najczęściej opieram właśnie o oponę, kierownicę lub bagażnik. I rama w bardzo dobrym stanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Słuchajcie pokazałem rower znajomemu który jest doświadczonym lakiernikiem, otóż był w szoku że coś takiego opuściło linie produkcyjną, a przyczyną pękającego lakieru jest nieprawidłowo nałożony bądź kiepskiej jakości podkład który nie związał warstwy która jest na powierzchni. Także tam gdzie normalnie rama by się zarysowała w tym modelu będzie pękać lakier który można normalnie skrobać paznokciem. To jest mój trzeci i najdroższy zakup roweru z owej firmy i ostatni, nie wszystko dobre co polskie, druga sprawa to to że moja kobita ma ten sam model tyle że inną wersję kolorystyczną, a problem ten sam, więc nie zdziwi mnie jak cała partia jest taka, także odradzam rower za 2700 i takie jaja. 

A i ubytki jednak nie są do gołej blachy, skorupa lakieru która jeszcze nie odpadła sprawia takie wrażenie.

Napisano

Jako posiadacz ram zarówno Krossa, jak i Accenta muszę potwierdzić jakość powłoki lakierniczej.

Jest denna.

Ale z drugiej strony te ramy/rowery są dość tanie - to nie półka Speca czy innego Cannona. Na czymś przycięli. Prosty przykład: Mam Accenta Peak 26" z 2012 roku. Rama jest wyobijana od kamieni, porysowana i wygląda źle (choć to cudowna rama pod innymi względami). Kolega mój ma rozmiar większy model z tego samego roku, ale w innym kolorze. Cóż, rower używany tak samo podle w terenie i z taką samą dbałością o walory estetyczne, a jego nie wygląda jak kupa, ba! Pomimo podobnych interwałów prania ramy, moja ma miliard przebarwień od błota, a jego nie :rolleyes:

Zdrowia życzę i czerpania przyjemności z jazdy, to tylko lakier ;)

Napisano

Peak biało czarny ma powłokę błyszczącą, wygląda w miarę solidnie. Peak satynowy ( mam go) jest żenujący, a i tak to chyba komplement. Tak słabej powłoki jeszcze nie widziałem nigdy. Wytrzymałością przypomina lakier z puszki spray'u. Ja załatwiłem całą jedną stronę ramy... bidonem...

Napisano
W dniu 2.08.2018 o 23:35, adii22 napisał:

Jako posiadacz ram zarówno Krossa, jak i Accenta muszę potwierdzić jakość powłoki lakierniczej.

Jest denna.

Ale z drugiej strony te ramy/rowery są dość tanie - to nie półka Speca czy innego Cannona. Na czymś przycięli. Prosty przykład: Mam Accenta Peak 26" z 2012 roku. Rama jest wyobijana od kamieni, porysowana i wygląda źle (choć to cudowna rama pod innymi względami). Kolega mój ma rozmiar większy model z tego samego roku, ale w innym kolorze. Cóż, rower używany tak samo podle w terenie i z taką samą dbałością o walory estetyczne, a jego nie wygląda jak kupa, ba! Pomimo podobnych interwałów prania ramy, moja ma miliard przebarwień od błota, a jego nie :rolleyes:

Zdrowia życzę i czerpania przyjemności z jazdy, to tylko lakier ;)

Tak to tylko lakier, który jest tak kiepskiej jakości że nigdzie nie mogę oprzeć roweru , minimalne otarcie tworzy białą skorupę która następnie odpada, chyba użytkownik nigdy nie miał do czynienia z kiepskim podkładem i nie wie jak to wygląda, mogę ten lakier swobodnie skrobać paznokciem  to nawet nie stało obok lakieru kiepskiej jakości uwierzcie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...