AdamXD007 Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 Witam, mam problem z ramieniem tylniego hamulca które nie chce odskakiwać.Gdy je ustawie I zacisne klamke to ani jedno ani drugie nie odskakuje.Za kazdym razem podczas hamowania musze cofać ręcznie klamke aby to jedno ramie odskoczyło.Ogólnie jest to Rockrider 340 z Decathlonu ze stockowymi częściami.
SoloTM Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 Albo gdzieś linka jest zapieczona w pancerzu, albo na piwotach szczęki się zatarły/zaśniedziałe piwoty. Rozepnij linkę ( wyjmij fajkę z hamulca ) i będziesz wiedział czy szczęki odbijają, jeśli tak to pancerze/linki.
Charvel Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 Brzmi na usyfiony pancerz linki hamulcowej - spróbuj najpierw wyregulować napięcie sprężyny odbijającej (łatwiejsze i bez kosztowe rozwiązanie) - jak nie pomoże, to zapewne wymiana pancerza/linki hamulcowej.
cervandes Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 Tylnego hamulca, nie tylniego! Sprężyny w układzie są dwie: jedna w samej klamce, druga w pivotach czyli samych szczękach hamulcowych. Musisz ustalić co stawia opór podczas powrotu. Jeśli nie zmieniałeś nigdy linek, pancerzy to może one są zatarte i stawiają opór na tyle duży, że klamka nie wraca na prawidłowe położenie?
AdamXD007 Napisano 19 Lipca 2018 Autor Napisano 19 Lipca 2018 Regulacja nic nie daje, czasem linka nawet z klamki wylatuje lekko a srubke w klamce juz sporo wykręciłem
Wielki_Eddek Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 To zrób jak @SoloTM pisał i rozepnij ramiona i zobacz jak chodzą. Jak po rozpięciu dalej będą stać przy kole, zamiast opaść na boki to zaśniedziałe pivoty.
abdesign Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 Zacznij od rozpiecia hamulca na klamce i ramionach i sprawdź zwyczajnie czy linka swobodnie i bez oporów przesuwa sie w pancerzu. Może jest zagieta, zasyfiona. Potem sprawdz klamkę czy odbija bez linki i same ramiona czy bez linki odbijają i będziesz wiedział gdzie tkwi problem
wojtasin Napisano 19 Lipca 2018 Napisano 19 Lipca 2018 41 minut temu, cervandes napisał: Tylnego hamulca, nie tylniego! Kolega jest z Poznania, więc ma usprawiedliwienie
AdamXD007 Napisano 19 Lipca 2018 Autor Napisano 19 Lipca 2018 Dziękuje za doze zrozumienia :D A więc wziąłem sie za to,wyciągnąłem i włożyłem ,założyłem inne mniej wyjechane klocki i się poprawiło. Lecz nadal występuje nie cofanie się klamki o około centymetr ,wydaje mi się że to spręzynka w klamce albo linka. Swoją drogą chiałbym jeszcze zapytać czy znajdę gdzieś jakiś cały zestaw hamulcowy klamki linki i vbrake'i razem w miarę dobry i niezbyt drogi tak około 150 zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.