ANeXo Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Czeeść, mam pewien dylemat. Posiadam tarcze, którą nakręca się na piastę. Ale problem jest taki, że znalazłem koło, na które ona pasuje. Te koło ma rozmiar 24, a ja jeżdżę na 26. I tu nasuwa się moje pytanie, gdybym chciał wyjąć piastę z koła 24 i przerzucić ją do koła 26 bez żadnej centrownicy i innych rzeczy. Czy to razem jakoś zagra, czy jest to nie wykonalne? Wiem, że z centrowaniem bedzie kapa, ale mam dużo czasu i może uda mi się to jakoś równo ustawić.
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Nawet pewnie szprychy nie będą pasować. O jakiej tarczy piszesz?
Waza Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Zaplatanie koła to nie tylko centrowanie, ale także, a nawet przede wszystkim wiedza jak składać szprychy w piaście, w jakim kierunku prowadzić, na ile krzyży czy na słoneczko. Skoro nie masz na ten temat wiedzy, to dla Ciebie będzie bezpieczniej jeżeli sam tego nie będziesz robił.
ANeXo Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 To przecież pozaznaczałbym sobie, jaką szpryche w daną dziure wsadzić. Bo te koła obecnie są ze szprychami i ze wszystkim, to złożę tak jak rozłożyłem. Tą tarcze można nakręcać na gwint, na który nakręca sie kaseta, tylko właśnie nie na wszystkie pasuje. Teraz, Dokumosa napisał: Nawet pewnie szprychy nie będą pasować. O jakiej tarczy piszesz? Muszą pasować, skoro wcześniej były montowane w tej obręczy.
seraph Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Ale piasty prawie na pewno różnią się rozstawem i średnicą kołnierzy, a z tego wynika długość szprych. ERD, czyli średnica osadzenia nypli w obręczy to tylko kolejny parametr. Gwintu w szprychach Ci braknie, albo przejdą na wylot przez nyple do wnętrza obręczy. Do tego bez choćby centrownicy-samoróbki koła nie wyprowadzisz za nic. Bicie na boki to pół biedy, ale jak Ci wyjdzie jajo to klękajcie narody. Nikt Ci tutaj jednak nie zabroni, a najlepiej się na własnych błędach nauczysz
ANeXo Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Dobra. To nie robię. A powiecie mi może jak fachowo nazywa się mocowanie tej tarczy? Czy jakieś w ogóle ma?
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 A czemu nie kupisz odpowiedniej tarczy do piasty obecnej na używanym kole? To koszt kilkanaście-20+kilka zł.
seraph Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Nakręcana tarcza to jest jakiś chiński wymysł spotykany w rowerach z tak niskiej półki, że trzeba się chyba po nie kłaść. Przez to chyba tylko na Aliexpress do dostania
ANeXo Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Bo nie mam odpowiedniego koła. Mam nówkę tarcze na CL, ale koło to koszt koło 100 zł. Szukam tańszych możliwości, a akurat ta tarcza wpadła mi w ręce. Cóż, najwyżęj będę biegał po złomie i odkręcał kasety i próbował dopasować ;-) Teraz, seraph napisał: Nakręcana tarcza to jest jakiś chiński wymysł spotykany w rowerach z tak niskiej półki, że trzeba się chyba po nie kłaść. Przez to chyba tylko na Aliexpress do dostania Szwagierka rower dostała 14 lat temu, takżę wiadomo co wtedy było ;d
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 To co na obrazku masz tarcza na gwint 34,1mm. Standard BMXowy i często w chińskich rowerach spotykany właśnie.
dran2 Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Mocowanie samej tarczy to 6 śrub. Dodatkowo z adapterem na gwint, niezależnym od samej tarczy, możesz go użyć z dowolną. Teraz, seraph napisał: Nakręcana tarcza to jest jakiś chiński wymysł spotykany w rowerach z tak niskiej półki, że trzeba się chyba po nie kłaść. A to nie do FlipFlopa do zrobienia singlespeeda z tarczami?
ANeXo Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Tak właśnie patrze na tarcze i widzę 6 śrub ;d Jak już zdecyduję na zakup koła to kupię z mocowaniem na 6, zawsze to tańszy wydatek ;p Tylko szkoda, że moja nowa tarcza CL jeszcze w opakowaniu musi leżeć. Tak czy siak dziękuje zainteresowanym osobom.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.