Skocz do zawartości

[piasta] Hałasuje

Chip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej  mam pytanie , w zeszłym roku wymieniłem zwykłą piastę na nową Novatec jakaś na łożyskach maszynowych ponoć są trwalsze  tak słyszałem , minął około rok i teraz jak jadę na luzie to coś w niej strzela głośno  chrupotanie  nie no stop ale parę razy co jakiś czas podczas jazdy .., nie wiem czy nie przypadkiem ten bębenek , i chciałem się zapytać  czy to się jakoś serwisuje dam rade sam?, bo nie wiem jak pojadę tam gdzie to kupiłem to pewnie nie ma na coś takiego gwarancji bo to materiał eksploatacyjny ?. , można na tym jeździć aż całkiem  się rozleci bo ciężko zdiagnozować jak ten hałas  pojawia się i znika , a kupę kasy za nią dałem i trochę się zawiodłem nie aż tak długo służyła , co w takim przypadku najlepiej zrobić…Pozdro.

Napisano

Jazda z takim bębenkiem jest o tyle niebezpieczna że może przestać zazębiać z dala od domu albo podczas szybkiej jazdy się zablokować (to może być bolesne dosłownie). W serwisie jak rozbiorą bębenek to pewnie wyleje się jakieś błoto albo wysypią części. W tym pierwszym przypadku nawaliłeś ty w drugim wada fabryczna.

Co to za piasta?

Napisano

Pierwsze co zrobiłem z piastami na łożyskach maszynowych to wymyłem smar z łożysk, taki twardy który był ale na bokach. Nałożyłem świeży taki rzadszy który się ciągnie za kulką. Zrobiłem już 6000km w 4 miesiące i wszystko gra. Być może wymieliło się łożysko. Rozkręcić piastę i popatrzeć. Śmiało podejdź do tematu inaczej się nie nauczysz.

Napisano

Pisze novatec jakby IZ Nie ma innych oznaczeń, dzięki  może spróbuje rozebrać trzeba jakieś specjalne narzędzia lub polecisz jakiś dobry filmik na YT pozdro..

Napisano

W jednym zestawie kół mam piasty GIANT z tyłu 2 łożyska maszynowe. W drugim zestawie mam piasty Novatec D 792 sb cztery łożyska maszynowe. Novatec rozkręcam tak że z jednej strony  imbus a z drugiej klucz 17. U ciebie niestety nie wiem jaki typ piasty i czy wszystkie rozkręca się tak samo.

Napisano

@dorota57 zacznij już szukać nowej piasty zamiast tego gianta.

@Chip w piastach novateca powszechnie zdarza się zmielenie wnętrzności bębenka. Daj zdjęcie tej piasty to może ktoś na forum rozpozna jaki to konkretnie model. Będziesz wtedy wiedział jak się dobrać do piasty. Nie jest to rocket scieince ale trzeba mieć jakieś podstawowe zaplecze warsztatowe.

Napisano
11 godzin temu, Dokumosa napisał:

@dorota57 zacznij już szukać nowej piasty zamiast tego gianta.

@Chip w piastach novateca powszechnie zdarza się zmielenie wnętrzności bębenka. Daj zdjęcie tej piasty to może ktoś na forum rozpozna jaki to konkretnie model. Będziesz wtedy wiedział jak się dobrać do piasty. Nie jest to rocket scieince ale trzeba mieć jakieś podstawowe zaplecze warsztatowe.

Według twojej znajomości tematu, kiedy ta piasta się rozpadnie?

Gdyby musiał wymienić, jakiej firmy kupić?

Napisano

Byłem u gościa gdzie kupiłem piastę ,pod pretekstem wyregulowania przerzutek i podpytania się, powiedział że na to nie ma jako taki gwarancji ale za to taniej mi policzy ewentualną naprawę ,i  tak zrobię, dzięki za pomoc,

..

W przednim kole mam zwykła piastę nie maszynową i w niej mnie wkurza że co jakiś czas muszę niwelować luz , teraz po tym jak mam tą tylną  zastanawiam się czy jest sens wymiana na maszynowa bo wcale dużo trwalsze nie są może bardziej bez obsługowe to tak ale łatwiej samemu taką naprawić i nie drogie części …

Napisano

Przednia jeszcze oryginalna jaką producent roweru założył , może kiedyś też wymienię, a co byś/cię polecili….

Napisano

Nie no  bez skrajności,100/200 ok,…  a przy wymianie piasty jak ze szprychami też trzeba…

Napisano

Jeżeli masz rower w którego warto zainwestować to przedzwoń do firmy DAVEO i tam ci bodajże właściciel doradzi. Przedstawisz jakie chcesz mieć koła, do jakiego roweru. Czy mu wyślesz same felgi a on założy piasty i szprychy. Z tego co czytam to chwalą piasty Novatec D041 SB i D042. Ja tam zamówiłem całe koła i jestem zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...