szymonowski Napisano 17 Lipca 2018 Napisano 17 Lipca 2018 Witam, pytanie mam następujące: Cube na tej samej ramie składa rowery z serii Aim, Acid, Attention i Analog. Chodzi mi o wersję 29", na obręczach które są w rowerze od początku (wąskie, wewnętrzna szerokość 19). Jak szerokie opony tam wejdą? Z całą pewnością do tych ram wchodzą 29x2,25 - w niektórych wersjach są dawane takie firmowe, mam to także sprawdzone w praktyce. Czy rama z tyłu pomieści z rozsądnym zapasem po bokach Schwalbe Smart Sama 29 x 2,35? Ewentualnie jak szeroką oponę udało się Wam włożyć w tę ramę? Uwzględniając to, że rozmiary mogą się różnić między modelami (np. Schwalbe raczej trzyma rozmiarówkę / przeliczenia na mm się zgadzają z nominalnymi wymiarami). (Pojemność widelca raczej nie będzie problemem.) z góry dziękuję za odpowiedzi, pzdr Sz.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Lipca 2018 Mod Team Napisano 18 Lipca 2018 Zmieniasz też obręcze, czy chcesz założyć szersze opony na te wąskie ? Pytam, bo według mnie na takie obręcze nie ma sensu zakładać nic szerszego niż wspomniane 2,25".
Eazy Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Na stronie 'Rowerowe Porady' można znaleźć taką oto tabelkę, która powinna rozwiać wątpliwości w kwestii szerokości obręczy do szerokości opon. Z samym Twoim rowerem i miejscem w widełkach niestety nie wiem, jak to wygląda, ale na obecne obręcze dużo szerszej opony niż te wspomniane 2,25 raczej nie ma co zakładać.
seraph Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 I nie ma się też co spodziewać, że opona 2,35 też osiągnie rozmiar na obręczy 19 mm. Żarówka z tego wyjdzie. 2,25 to jest górna rozsądna granica.
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Takie tabelki powstały w czasach kiedy nie było szerszych obręczy (co zresztą widać po zawartości) jednak realna potrzeba wymusiła nawet na konserwatywnym DT produkcję obręczy szerszych niż 19mm (dla mtb, nie licząc fatów, oferują 40mm co jeszcze kilka lat temu było szerokością niewyobrażalną). Obecnie przyjmuje się, że "rozsądne minimum" szerokości wew obręczy to tyle mm co szerokość opony w calach x10 - czyli np. dla opony 2,25" to 22,5mm.
Eazy Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Przecież w tej tabelce masz szerokość obręczy do 80mm
dran2 Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 28 minut temu, Dokumosa napisał: czyli np. dla opony 2,25" to 22,5mm. A dla obręczy 19mm 1.9", dzięki czemu nie zasługuje ona już na miano obręczy 29".
seraph Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Nawiasem mówiąc to Cube'y są tak krótkie jakby miały geometrię crossa, więc czemu koła od crossa miałyby dziwić
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 No właśnie... dzisiaj to obręcze 19mm to większość fabrycznych trekkingów i crossów ma, a nawet fitnessy się łapią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.