Skocz do zawartości

[szerokość opon] Jak szerokie opony do Cube Aim / Attention / Analog.

szymonowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pytanie mam następujące:

Cube na tej samej ramie składa rowery z serii Aim, Acid, Attention i Analog.

Chodzi mi o wersję 29", na obręczach które są w rowerze od początku (wąskie, wewnętrzna szerokość 19).

Jak szerokie opony tam wejdą?

Z całą pewnością do tych ram wchodzą 29x2,25 - w niektórych wersjach są dawane takie firmowe, mam to także sprawdzone w praktyce. 

Czy rama z tyłu pomieści z rozsądnym zapasem po bokach Schwalbe Smart Sama 29 x 2,35?

Ewentualnie jak szeroką oponę udało się Wam włożyć w tę ramę?

Uwzględniając to, że rozmiary mogą się różnić między modelami (np. Schwalbe raczej trzyma rozmiarówkę / przeliczenia na mm się zgadzają z nominalnymi wymiarami).

(Pojemność widelca raczej nie będzie problemem.)

z góry dziękuję za odpowiedzi, 

pzdr

Sz. 

• Mod Team
Napisano

Zmieniasz też obręcze, czy chcesz założyć szersze opony na te wąskie ?
Pytam, bo według mnie na takie obręcze nie ma sensu zakładać nic szerszego niż wspomniane 2,25".

Napisano

Na stronie 'Rowerowe Porady' można znaleźć taką oto tabelkę, która powinna rozwiać wątpliwości w kwestii szerokości obręczy do szerokości opon. Z samym Twoim rowerem i miejscem w widełkach niestety nie wiem, jak to wygląda, ale na obecne obręcze dużo szerszej opony niż te wspomniane 2,25 raczej nie ma co zakładać.

szerokosc-opony-do-obreczy-rowerowej.jpg

Napisano

Takie tabelki powstały w czasach kiedy nie było szerszych obręczy (co zresztą widać po zawartości) jednak realna potrzeba wymusiła nawet na konserwatywnym DT produkcję obręczy szerszych niż 19mm (dla mtb, nie licząc fatów, oferują 40mm co jeszcze kilka lat temu było szerokością niewyobrażalną). Obecnie przyjmuje się, że "rozsądne minimum" szerokości wew obręczy to tyle mm co szerokość opony w calach x10 - czyli np. dla opony 2,25" to 22,5mm. 

Napisano
28 minut temu, Dokumosa napisał:

czyli np. dla opony 2,25" to 22,5mm.  

A dla obręczy 19mm 1.9", dzięki czemu nie zasługuje ona już na miano obręczy 29".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...