Skocz do zawartości

[lampka tylna] jaka tania, ładowana usb, z pewnym mocowaniem?

thepanone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam bardzo podobną też z Ali. Wg mnie jej największa wada to rozładowywanie się "na raz" - jak bateria osłabnie to po prostu gaśnie bez wcześniejszego przygaśnięcia albo cokolwiek i nagle okazuje się pod domem, że nie wiadomo jak długo jechaliśmy bez światła. Jak się jeździ codziennie to trzeba ją ładować w ciemno i profilaktycznie.

Napisano

10 zł, a obecnie z Chin już rzadko się cały miesiąc czeka.

Lampka jest mocowana gumką do sztycy i wbrew pozorom jest to bardzo solidne, trwałe i wygodne rozwiązanie. Jak się ma więcej niż 1 rower to jest bajka.

Napisano

Mam dwie takie. Trzymają ok. Nic się nie huśta, nie trzepie. Uchwyt jest elastyczny (lekko naciągnięty), kilka trybów świecenia (wraz z migotaniem).

Napisano

w decathlonie stacjonarnym jest ekstra lampka bodaj za 45 ktora ma wszystkie cechy porzadane. Nie ma szansy by drgnęła na sztycy, jest ładowana usb, świeci jak ma świecic.

Napisano
Teraz, seraph napisał:

https://www.decathlon.pl/lampka-vioo-road-500-ty-id_8326393.html

Ta? 1 dioda i 3 lumeny za 50 zł to trochę mało. Wspomniany już wyżej Raypal ma 25 lumenów i jest tańszy. 25 lumenów to może nawet przesada na miasto, ale to jest jak z mocą silnika w samochodzie - lepiej mieć zapas i go nie używać niż miałoby braknąć jak potrzeba.

Tak to ta. Ja wyznaję zasadę że lampka przednia ma być kozacka i droga, a tylna ma być stabilna i tania. I tak kierowcy, rowerzyści i przechodnie przede wszystkim widzą moje światło białe z przedniej lampki odbijające się od jezdni. 

Ale faktycznie ta raypala ma wszystkie atrybuty lepsze od tej z lampki z decathlonu, łącznie z tym że jest wodoszczelna, dłużej świeci, krócej się ładuje. 

Napisano

Tylko na żadnym zdjęciu nie widac jakie jest mocowanie, a to dal mnie kluczowe. Jeśli to jest takie jak poniżej, to tragedia, miałem. Za luźno, zmieniała położenie, za ciasno gumka wyskakiwała i lampka zgubiona. Czy to takie zapięcie ma ten Raypal z allegro z drugiego posta tego tematu??

09e27a2d4f17a530c245383fac84

Ta z decathlonu ma rewelacyjne zapięcie

Rowery Rowery - Lampka VIOO ROAD 500 TYÅ B'TWIN - Akcesoria rowerowe

Napisano

I chyba tylko mocowanie :P Opinie użytkowników nie są zbytnio pochlebne, a 4h świecenia (deklarowane, więc realnie pewnie nieco mniej) to śmiech na sali. Zwłaszcza że wyłącza się bez ostrzeżenia. 

Napisano
7 godzin temu, thepanone napisał:

Jeśli to jest takie jak poniżej, to tragedia

Ja mam właśnie takie mocowanie w lampce i złego słowa powiedzieć nie mogę. Na 3 rozmiarach sztyc sprawdza się wyśmienicie. Nie ma mowy o przemieszczaniu się, a co najwyżej lekko drży,. Nie wyobrażam sobie jakoś jak mogłaby wyskoczyć, bo przecież do tego potrzebny byłby chwilowy luz, ale może trafiłeś na jakiś dziwny egzemplarz.

Mój brat ma właśnie tylną lampkę mocowaną ciasno do sztycy dużym o-ringiem - zupełnie takim jak Sigma do liczników daje - i w zasadzie jest nawet lepiej poza tym, że po dłuższym użytkowaniu na grubej sztycy na mniejszej średnicy będzie luz. Jak się ma 1 rower to problemu nie ma - wiadomo.

Napisano

Raypal ma 3 stopnie mocy świecenia więc nie ma problemu z odpowiednią  jasnością.  Naprawdę fajna, lekka lampka. 

Osobiście w moim Chiselu na przod i tył używam knog blinder  mini chippy (20 i 10 lumenów, tez z diodami COB ) bo jest śliczna i malutka  ale to już droższa biżuteria.

Natomiast ta lampka z deca to jakiś żart.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Po 6 miesiącach używania lampki Raypal, najgorszej jaką kiedykolwiek miałem, którą polecałbym tylko wrogom, a którą wszyscy tu polecali, napiszę o jej wadach:

- włącznik i wyłącznik w rękawiczkach niemożliwy. mały i tandetny

- wyłączanie to przytrzymanie przycisku przez 3 sekundy. jest mega wkurzające i ma się wrażenie że to trwa 3 minuty

- blaszany element, na zdjęciach przyciemniony. wygląda mega tandetnie

- włącznik rozwalił się po tygodniu i musiałem lampkę włączać kluczem do drzwi

Nienawidziłem tej lampki.

Napisano

Ja polecam lampkę z deca:

https://www.decathlon.nl/p/led-fietslampje-met-usb-vioo-clip-500-voor-achteraan/_/R-p-X8402868?mc=8402868&c=ZWART

W trybie przerywanym spokojnie na tydzień mi wystarczy (około 5 - 6h w użyciu). Poprzednia wersja miała męczący sposób mocowania teraz rozwiązano to o wiele lepiej. Ktoś wspominał o tym że wyłącza się bez ostrzeżenia ale to chyba poprzednia wersja. Tutaj po wyłączeniu lampka informuje o słabej baterii (mruga kilka razy).

Napisano
7 godzin temu, thepanone napisał:

Po 6 miesiącach używania lampki Raypal, najgorszej jaką kiedykolwiek miałem, którą polecałbym tylko wrogom, a którą wszyscy tu polecali, napiszę o jej wadach:

Na tym forum to raczej "wszyscy" polecają Walleygo z Chin... Tyle że nie spełnia Twoich wymagań z usb.

8 godzin temu, thepanone napisał:

Nienawidziłem tej lampki.

A teraz co kupiłeś ?

Napisano
W dniu 16.01.2019 o 12:22, Dziubek napisał:

Mam ją też, akumulator strasznie krótko trzyma. Daj znać jak u Ciebie będzie z czasem pracy na ciągłym świeceniu.

2:45 minut B). Chyba trzeba będzie kupić drugą i wozić obie, ładować na zmianę. Albo od razu kupić 10 co by starczyło na cały dzień :no:

Ale trzeba przyznać że dość szybko ładuje... bo w sumie co tu ładować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...