rd5 Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Cześć, kupiłem nowy rower full 29. Teraz szukam pomysłu na reanimację starego najlepiej na używanych częściach. 1. Mam: Rama Merida Matts Sport 700, przerzutka przód XT, korba jest, przerzutka tył Deore. Klamkomanetki Acera 21, kaseta 7 rz. Hamulec przód XT. Kierownica raczej zostaje, siodło nie wiem. 2. Potrzebuję: - Na 100% amortyzator, powietrzny skok około 100-120 mm (myślę o zrobieniu tego roweru na trochę lżejsze ścieżki niż mam FS), blokada na kierownicy - Koła - MOCNE i lekkie Jak już amortyzator i koła to rozważam kasetę 9, łańcuch 9 i hamulce tarczowe hydrauliki 180/160 Może macie jeszcze jakieś pomysły. Do jakiej wagi mogę dojść? 11 kg realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Sprawdz czy ta rama fabrycznie, jako rower była kompletowana z amorem, bo jak nie to moze mieć geo pod krótki widelec sztywny a amor 26/100 może być wyższy nawet o 3 czy 4 cm jeśli idzie o axle to crown. Chciałem kiedyś reanimować rowerek z pocz lat 90 i meches właśnie mi odradził - powiedział że wyjdzie niestabilny czoper z takiej zlepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rd5 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Hej, pamiętam, że rama była zdjęta z gotowego roweru z amorem. Teraz udało mi się dobić do archiwum Merida na 2011 (najstarsze dostępne, rama jest z 2004) i tam są podobne w konfiguracji 100 mm. Więc około 100 będzie OK czy 120 nie mam pojęcia, nigdy nie jeździłem na geometrii podwyżonej 2 cm od standardu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi