Thomass13 Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Witam mam problem. Czy lancuch hg 40 może ocierac o sasiednia koronke korby na korbie 9 rzedowej bo jest zbyt szeroki? Czy mam inny łańcuch zastosować? Słychac podczas zmiany delikatne dotykanie łańcucha metal o metal nie powoduje to scieranie się zebatki środkowej. Mam takowy problem po zmianie napędu na taki układ: - korba m-470 - przerzutka deore xt - napęd tył kaseta hg 41 ( 7 rzędów) - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Masz Deore XT ( jaki dokładnie ? ) i kasetę 7 rzędów a na tym łańcuch do 9 rz. ? Dobrze zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Mega drive train 9 starsza wersja to samo korba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 A mówisz o przedniej jako o Deore XT, zmyliło mnie to, że piszesz cos o 9rz. Zlokalizowałeś gdzie Ci ociera ? Bo ciężko Cię zrozumieć coś piszesz o 9 rz. a potem o kasecie 7 rz. Jasne jest, że łańcuch z 9 nijak pasuje do 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 podczas zmiany jest ok z mniejszej na wieksza i odwrotnie. Podczas jazdy to słychac dopiero bo srodkowa zebatka ma takie wybrzuszenia porobione i łańcuch minimalnie dotyka ich tak jak by był zbyt szeroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Zaproponujecie jakies ciekawe łańcuchy do napedu 3 x 7 i zeby był dobrej jakosci. kcm to jedno a jakies inne? Moze cos uzywacie innego który ma wieksza trwałośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Godzinę temu, Biesz766 napisał: Jasne jest, że łańcuch z 9 nijak pasuje do 7. Kaseta 7 to nic innego jak 8 bez jednej koronki ( chodzi mi o odległości pomiędzy koronkami ) Zarówno na kasetę 7 i 8 łańcuch 9 sp pasuje bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Teoretycznie. Jakiś czas temu pożyczyłem leżący u mnie i czekający na wymianę łańcuch do 9 rz. dzieciakowi sąsiada. Jak oddawał mówił właśnie, że mu ocierało coś, a był skrócony jak jego stary. Miał właśnie 21 biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 To nie jest typowo szurowanie łańcuchem tylko takie dotykanie metalu o metal. Zakupiłem łańcuch do 9 rzedowego napedu X9.93. HG 40 posiada szerokośc 7,6-7,8 mm a ten co mi przyjdzie bedzie 6.6-6.8 mm o milimetr mniej i to powinno załatwic problem. Jak sie poprawi dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 17 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 W dniu 14.07.2018 o 15:52, Biesz766 napisał: Teoretycznie. Jakiś czas temu pożyczyłem leżący u mnie i czekający na wymianę łańcuch do 9 rz. dzieciakowi sąsiada. Jak oddawał mówił właśnie, że mu ocierało coś, a był skrócony jak jego stary. Miał właśnie 21 biegów. Wiec jestem po zmianie łańcucha na KCM X 9.93 i powiem tyle że ustało ocieranie metalu o metal słyszalny wczesniej. Jesli ktos załozy naped do 9 rzędowego łańcucha jak ja zmieniajac naped w tym przypadku na mega 9 nalezy bez wzglednie zastosowac łańcuch do 9 rzedowego napedu. Po prostu hg 40 nie nadaje sie do tego jest zbyt gruby. Teraz mam zakres przełozen zadowalajacy mnie. Na skrajnych przelozeniach dopiero cokolwiek zaczyna byc słychac ale to normalne w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi