Gość Michał Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 Witajcie, zastanwiam się nad kupnem takiego roweru - MTB 26 SKŁADANA RAMA SHIMANO ALUFELGI 2x TARCZA https://allegro.pl/mtb-26-skladana-rama-shimano-alufelgi-2x-tarcza-i6945750385.html?reco_id=a97c57d1-8689-11e8-9375-246e9677f310#aboutSeller Czy może mi ktoś napisać wiarygodną opinię na jego temat ? Dzisiaj właśnie skradziono mi rower, dlatego zależy mi przede wszystkim na tym żeby rower był składany i można było go wprowadzić do mieszkania.
sthEn Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 Alufelgi powiadasz... Jeszcze obniżone zawieszenie, trochę ledów, i prawie jak Golf na zloty VWManii Marny troll, a jeżeli nie troll - zapomnij o tym wynalazku.
Gość Michał Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 troll ? nie rozumię - nie jestem specjalistą od rowerów. Możesz mi powiedzieć dlaczego mam zapomnieć ?
sthEn Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 Ponieważ używanie takiego złomu grozi kalectwem, a nawet śmiercią. MUSI być składany? MUSI być MTB? Wypisz wymagania konkretne, po czym jeździsz i budżet
Gość Michał Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 1) Składany - nie mam gdzie zostawić a dzisiaj mi ukradli pod blokiem. Również żeby można było tramwajką nim pojachać. 2) Koło minimum 24 cali - mam obawy że na tych 20 jazda będzie beznadziejnie wolna. 3) Przerzutki przynjmniej na jednej osi - Kraków do płaskich miast nie należy. 4) Niezniszczalny - bardzo dużo jeżdzę 5) Lekki, np. aluminium - żeby był wygodny w podnoszeniu 6) Felgi zamiast szprych - nad tą opcją się zastanawiam, bo więszość rowerów ma jednak tradycyjne szprychy, nie wiem dlaczego. 7) no i jeszcze względnie tani - ale tylko po to żeby mieć komfort psychiczny że mi nikt nie ukradnie. Bardzo będę wdziczny jeśli mi coś doradzisz :-)
remover Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 Nr 6 to jest śmiech na sali. Uwierz, że jak najbardziej są powody dlaczego większość rowerów ma szprychy, a "alufelgi" można w spotkać tylko w takim syfie na ten z allegro. Ale nawet jak to odrzucić, to nie ma takiego roweru, żeby spełniał twoi zachcianki. Musisz zrezygnować z czegoś - ze skladanego, z rozmiaru kola, z taniochy. Lekkich do podnoszenia rowerów z kołem > 20 nie bywa. Niezniszczalnych tanich rowerów nie bywa. A przechowywać w mieszkaniu rower można tak że on praktyczne nie zajmuję miejsca - głownie różne wieszaki.
Gość Michał Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 1 no ok , skoro mówicie że felgi to syf to rezygnuje z tego punktu, 2 jeżeli chodzi o wagę to tak żeby był do 18 kg, czyli lekki lub średnio-ciężki 3 cenowo do 2 tyś 4 rozmiar koła - zastanawiam się nad dopuszczeniem jeszcze 20 cali bo mało jest składanych z dużym kołem, da się jeżdzić na takim małym kole ? 5 przerzutki zostają 6 kilka km dziennie i żeby wytrzymał przynajmniej 5 lat , 7 musi być składany
Gość Michał Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 Co sądzicie o tym rowerze ? https://dostawanajutro.pl/pl/p/Aluminiowy-rower-skladany-SKLADAK-MIFA-7-biegow-SHIMANO-z-bagaznikiem-i-torba/23082547?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
remover Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 A tu niema co się zastanawiać. Na 24'' masz generalnie tylko drogie Dahon'y i takie wynalazki o wadze 15 kg z 3 biegami. Na 20'' są skladaki z Decathlonu, Wigry, tańsze Dahony i inne. I proponował bym najpierw się przejechać do Decathlonu i się przymierzyć, żeby się dowiedzieć czy "da się jeździć na takim małym kole"
Gość Michał Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 ok, decathlon ma dobre ceny rowerów ? MOże znacie jakiś najlepszy sklep z rowerami na terenie Krakowa ?
Dokumosa Napisano 13 Lipca 2018 Napisano 13 Lipca 2018 Kup sobie byle jaki rower miejski z przerzutkami na sztywnym widelcu i do niego jakiegoś u-locka. Raczej nie zginie. Jak chcesz niezniszczalne to chyba tylko ostre na stalowej ramie i stalowym widle. To co pokazałeś w pierwszym poście dobrze zostało scharakteryzowane przez @sthEn.
Gość Przemek Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 Mogą koledzy wyjaśnić dlaczego rower z 1ego posta się do niczego nie nadaje?
abdesign Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 Ależ to nie tak że do niczego się nie nadaje ;). Na złomie dadzą za niego z 5 dych - będzie na tanią przyzwoitą oponę.
Gość Przemek Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Bardzo proszę o konkrety, bo nie wiem czy próbujesz mnie przekonać czy jesteś fejkiem/trollem
abdesign Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Przemku, możesz spokojnie uznać moją wypowiedź za trolowanie, ale piszę zupełnie serio. Ten "rower" to poziom abstrakcji który nie pozwala na merytoryczną krytykę. Wigry 3 jest trwalsze, armagedon bendera jest lżejszy, skok na główkę do nieznanej wody bezpieczniejszy.
Gość Przemek Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Fakt, koła są śmieszne w tym rowerze i wolałbym takie "normalne", ze szprychami. Ale czy do zwykłej miejskiej jazdy się to nadaje? Bo strasznie mnie odrzucają koła 20 cali. Chciałbym coś na 24 conajmniej, no i najlepiej składane co by normalnie do samochodu wlazło. (Nie chcę kupować dodatkowo bagażnika na rower, nie mam haka w samochodzie, nie chcę też kombinować). Wiem że pod względem ciężaru i trwałości nie dorówna zwykłemu rowerowi bez opcji składania.
uzurpator Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 W dniu 7.04.2019 o 20:22, Gość Przemek napisał: Mogą koledzy wyjaśnić dlaczego rower z 1ego posta się do niczego nie nadaje? Ponieważ: 1. Ma z tyłu wolnobieg, więc będzie się giąć ośka 2. Koła tradycyjne ( na szprychach ) mają rewelacyjny stosunek masy do wytrzymałości, a te aluminiowe odlewy są idiotycznie ciężkie 3. Jest zbudowany wg starych standardów, do których części są już tylko klasy śmietnikowej 4. Amortyzacja która działa kosztuje. Nawet bardzo podstawowy damper kosztuje ok 400zł. 5. Jeden rozmiar "uniwersalny" 6. Ponieważ osprzęt ( przerzutki, korby itd ) jest z rowerów z klasy o połowę tańszej Mając gołą ramę i nadmiar środków na zabawę, można by pewno coś z tego ukręcić, ale sam w sobie ten rower to bardzo kiepska inwestycja.
dovectra Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 W dniu 13.07.2018 o 13:36, Gość Michał napisał: Dzisiaj właśnie skradziono mi rower Na miasto najlepiej jakiegoś strego retro mtb kupić (lbo mieszczucha) plus zapięcie w miarę porządne. https://allegro.pl/oferta/rowerc-7966874821 https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-leader-fox-catania-21-supercena-mm-7952275029 https://allegro.pl/oferta/rower-wheeler-rama-stal-26-cali-shimano-7956430538 dobrze nasmarować i jeździć. https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-raleigh-made-in-usa-26-lx-7508777997 kurcze pełny lx...
Pytanie
Gość Michał
Witajcie, zastanwiam się nad kupnem takiego roweru - MTB 26 SKŁADANA RAMA SHIMANO ALUFELGI 2x TARCZA
https://allegro.pl/mtb-26-skladana-rama-shimano-alufelgi-2x-tarcza-i6945750385.html?reco_id=a97c57d1-8689-11e8-9375-246e9677f310#aboutSeller
Czy może mi ktoś napisać wiarygodną opinię na jego temat ? Dzisiaj właśnie skradziono mi rower, dlatego zależy mi przede wszystkim na tym żeby rower był składany i można było go wprowadzić do mieszkania.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.