Habibek Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Czesć, mam mały kłopot z doborem łańcucha do zestawu: - korba - FSA GAP QUAD MEGAEXO dwa blaty 32/22 - kaseta - DEORE XT 9sp CS-M750 9 koronek 11-32 Na jaki łańcuch powinienem się zdecydować. Podajcie mi jeśli możecie kilka opcji z uzasadnieniem dlaczego właśnie ten a nie inny. Czytałem tyle dziwnych opinii, że najzwyczajniej zgłupiałem. Pozdrawiam. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Rohloff SLT99 MTB XTR CN-7701 Przy metodzie rotacyjnych łańcuchów 3x Sram PC 49 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 5 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 a czy jeśli kaseta nie jest nowa, warto kupować nowy łańcuch? (mówimy tu ciągle o kasecie CS-M750, przebieg jakieś 250 km.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 To jest żaden przebieg jak na tą kasetę. Wiem bo mam ją od 4.5k km. Szybciej na niej ułożą się Sramy PC 49 bo są miękkie. Z Rohloffem może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 5 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 a jak często zmieniać PC49? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Podepnę się pod temat. Do kasety XT CS-M737 jak bym chciał metodę kilku łańcuchów stosować to jakie najlepiej wybrać? Myślałem nad 2x Rohloff 99SLT MTB 8sp, 2x XTR 8sp lub 3x HG91 8sp. XTR i Rohloffy drogawe, dlatego 2 sztuki. Co Wy na to i dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 SLT 99 jest na tyle mocny, że starczy jeden. Ja mam go z CS-M750 i po 4.5k km działa świetnie. Przy metodzie 2xSLT 99 kaseta może nie dopasować się do łańcucha pod 5k km. Sensowne jest wyjście 2xXTR. a jak często zmieniać PC49? Co 200km, jak się będzie kończył napęd to nawet co 100km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ok, dzięki, Schwefel. Piszesz "sensowne jest wyjście 2xXTR", ale czy myślisz, że lepiej 2x XTR czy 1 Rohloff? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Ok, dzięki, Schwefel. Piszesz "sensowne jest wyjście 2xXTR", ale czy myślisz, że lepiej 2x XTR czy 1 Rohloff? Pozdro Oba te wyjścia to jak kogoś stać. Jak nie - PC49. Ale tu moja uwaga - wystarczą właściwie dwa i można je zmieniać nawet trochę rzadziej. Zresztą lepiej mieć więcej niż jeden łańcuch, bo zawsze może się zerwać (nawet najlepszy) a wtedy do zużytej kasety nic nie założysz. PS Mam 2xPC-48, zmieniam co 400-500, na razie zrobilem na kasecie SRAM5.0 (czyli bardziej miękkiej od Shimanek) około 2000 i nie dzieję się kompletnie nic, może najwyżej sam napęd chodzi trochę głośniej, ale to już raczej kwestia smarowania (trochę zaniedbałem przyznaję ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brateczek Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Shalom! Co do łańcucha, polecałbym w tym momencie jeden, a dobry. Znając swoje dświadczenia z użytkowania tylnej zębatki w moim motorze (nie jestem fanem! Nie!) mogę dojść do wniosku, że cykliczne zamienianie łańcucha może dobić kasetę. Jeżeli łańcuch jest zużyty, to kaseta jest już też niecnaczne wyszczerbiona na wzór, jaki pobiera od łańcucha. Zmiana zatem łańcucha na nowszy jest w tym momencie tylko stratą pieniędzy - łaćuch szybciej się zniszczy, ob będzie nabierał włąsnych wyszczerbień użytkowych, oraz tych, które pozostawił na napędzie (korba, kaseta, koronki przerzutki, ewentualnie boxgideów) przez co żywotnośc tego łańcucha się diametralnie zmniejszy. Polecałbym raczej zakup jakiegoś mocnego łańcucha (na przykład Shimano Deora XT, LX albo XTR; prywatnie polecałbym Sram 991 Cros Step albo podobny z dziewiątką w znamionie grupowym). Te łanuchy są bardzo mocne, i stosunkowo lekkie, a przy tym ich cena jest porównywalna do dwóch Sramów PC-59 (odradzam PC-49 do długotrwałego użytkowania) albo łańcuchów z grupy Deore. Pozdrawiam, i życzę udanego wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 i nie ma prawa sie nic dziac po 2 tys km. poza zestawami makrokeszowymi markowe napedy nie powinny sprawiac zadnych problemow nawet po dwukrotnie wiekszym przebiegu. chyba ze sa eksploatowane w bardzo uciazliwych warunkach terenowo-pogodowych. ale wtedy to chyba nikt nie liczy na cud. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Coś mi się na dzień dzisiejszy widzi, że ja do swojego kolejnego napędu wezmę Rohloffa. Wyjdzie taniej niż 2 XTRy lub 3 XT 8sp. Ale to zamierzenie może się jeszcze diaaametralnie zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 10 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Czy korba LX FC-M572 nadawałaby się jako dopełnienie tego zestawu CS-M737 i Rohloff 99SLT, czy ma ona może za miękkie zębatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.