Skocz do zawartości

[wymiana hamulców] Giant Anthem X3 2010

PiotrKaaaaaaaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

mam taki rowerek: http://www.bikekatalog.pl/2010//rowery/260/Giant.Anthem.X.3/

IMG_20180515_190218401sm.thumb.jpg.1830a150d11d67f83afb35e54fdf3b99.jpg

Nie jeździłem na nim kilka lat, teraz chciałem go trochę odnowić. Zastanawiałem się nad sprzedaniem go i kupnem nowego, ale to by wyszło kilka razy drożej niż odnowienie, chyba się nie opłaca.

Na razie jest w serwisie na przeglądzie amortyzatorów, ale chciałem też wymienić hamulce. W nim są Avidy Exlixiry 5 i słabo działają.

Jakie hamulce byście polecili?

W serwisie polecali mi Shimano, jako mało problemowe...

Napisano

Gdzie jeździsz? Góry?

Shimano SLX lub wyżej. Jeżeli budżet nie pozwala to Deore też są całkiem OK.

• Mod Team
Napisano
8 minut temu, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał:

Hmm a tutaj narzekają na Shimano... wątek nawet przyklejony 

Narzekają na Avidy, Sramy, Magury , Formule i jeszcze inne. Nie demonizowałbym Szimano, choć sam za ich hamulcami nie przepadam.

Napisano
41 minut temu, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał:

Hmm a tutaj narzekają na Shimano... wątek nawet przyklejony 

Jak poszukasz na forum to znajdzie się "coś" na każdego producenta. Miałem BR-M396, teraz mam BR-M6000 i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Napisano

W sumie im więcej wydaję, tym bardziej zastanawiam się czy warto. W sumie na serwis amortyzatorów i wymianę hamulców wyjdzie 1600 - 2000 zł. Może lepiej było sprzedać tego gianta i kupiec coś nowego, jakiegoś fulla 29era... 

• Mod Team
Napisano

Serwis tego amorka trwa max 2h i jest do wykonania w domu. Koszt zamyka się w cenie oleju.

18 godzin temu, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał:

A dlaczego 2x droższe niż RT64 ?

Bo są sztywniejsze i mają lepsze odprowadzanie ciepła.

Napisano
7 godzin temu, Dokumosa napisał:

Chcesz powiedzieć, że za serwis amora i dampera zapłacisz ponad 1k? 

Nie, jakieś 700 zł z tego co pamiętam.

Reszta kwoty to głównie wymiana hamulców, plus jakaś drobnica.

Napisano

Serwis tego typu dampera i amora z częściami typu uszczelki, podkładki itp. w najdroższych znanych mi serwisach zamknął by się w kwocie 350zł. No chyba, że to jakaś gruba naprawa była.

• Mod Team
Napisano

Jeśli w amorze tłumik działa bez problemów nie ruszać, zrobić serwis podstawowy, jak Kot pisał, prosta sprawa, koszty minimalne.

Damper wysłać choćby do Wicha, zrobi za mniej niż 200plnów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...