mesqueun Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Mam problem z opadającym siodełkiem. Po każdej jeździe w terenie siodełko opada w dół o pół centymetra, czasem więcej. Rozmiar sztycy wydaje się dopasowany do ramy, sztycę mocuję na zacisk, który również wydaje się zamocowany dobrze - nie chcę go ściskać do granic możliwości, aby nie uszkodzić ramy. Natomiast słyszałem, że są dostępne pasty, czy żele o konsystencji piasku, które zwiększają tarcie i zapobiegają takim sytuacjom. Może ktoś podać przykładowy model takiej pasty lub jak coś takiego fachowo się nazywa (najlepiej w języku angielskim)? Dziękuję i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 W swoim przypadku miałem to samo. Wymieniłem zacisk na nowy skrecany na imbusa opadanie siodełka ustało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Pasta do elementów karbonowych. Ja mam Finish Line FiberGrip, jest OK. U siebie miałem to samo, w moim przypadku problemem jest badziewiaste wykonanie ramy Accent Peak w której rura podsiodłowa jest o wiele za luźna. Teraz, mesqueun napisał: (najlepiej w języku angielskim) Carbon Fibre assembly paste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Dziękuję, znalazłem taki żel. Już zamówiłem, mam nadzieję że się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 13 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Żel dotarł, już go zaaplikowałem - trochę za dużo, bo najpierw przy zakładaniu sztycy, a później przy zaciskaniu sporo go wypłynęło - i wygląda na to, że to działa. Po pierwszej przejażdżce siodełko jest na miejscu. Natomiast pojawiły się irytujące jakby strzelające i pękające odgłosy spod siodełka przy najechaniu na byle nierówność bądź zmianie pozycji na siodełku,czy to minie jak ten żel się rozprowadzi, czy może zacisk jest za mocno/lekko zaciśnięty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 8 godzin temu, mesqueun napisał: Żel dotarł, już go zaaplikowałem - trochę za dużo, bo najpierw przy zakładaniu sztycy, a później przy zaciskaniu sporo go wypłynęło Tego nie unikniesz, gdzieś ten nadmiar musi się znaleźć. 8 godzin temu, mesqueun napisał: Natomiast pojawiły się irytujące jakby strzelające i pękające odgłosy spod siodełka przy najechaniu na byle nierówność bądź zmianie pozycji na siodełku,czy to minie jak ten żel się rozprowadzi, czy może zacisk jest za mocno/lekko zaciśnięty? Mam dokładnie to samo i właściwie to się już poddałem. Wymieniałem zaciski, dokręcałem lżej i mocniej. Czasami cisza trwała miesiąc, a czasami 30 minut. Nie mam pojęcia z czego to wynika i dlaczego się tak dzieje. U siebie podejrzewam kiepskie spasowanie sztyca <> rama. Sztycy się minimalnie rusza i przez to zacisk klika. Ale to tylko moja teoria, nie mam pojęcia czy prawidłowa. Machnąłem już na to ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 16 godzin temu, skom25 napisał: Machnąłem już na to ręką. Chyba i ja tak zrbię:). Chociaż chwaliłem sobie tą błogą ciszę gdzieś na odludziu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Spróbuj dać mniej pasty. Nie ma potrzeby aplikowania takiej ilości, żeby cokolwiek wypływało, a jeżeli już to naprawdę minimalnie. Ja "nacieram" sztycę zaledwie odrobiną pasty i nie wsuwa się potem nawet na milimetr, a wcześniej mi notorycznie zjeżdżała. Podejrzewam jednak, że to może być kwestia połączenia ramy i sztycy. Niektóre rowery tak niestety mają. W innym rowerze mam tak, że pasty nie potrzebuję, ale wystarczy, że w okolicy zacisku pojawi się trochę brudu, czy błota, i już zaczynają się trzaski. Pasta może w takim przypadku działać na podobnej zasadzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Ok, spróbuję następnym razem po demontażu siodełka, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika1996 Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Ja też uzywam pasty ciernej na opadające siodełko na zacisku na górze. Posmarowane mocowanie i siodełko trzyma się poziomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.