ataman Napisano 11 Lipca 2018 Napisano 11 Lipca 2018 Witam, Zastanawia mnie kwestia ciśnienia w kołach rowerowych a konkretnie to, że zwraca się uwage na dopuszczalne jego zakresy zapisane na oponach, a przecież powietrze utrzymywane jest przez dętkę. Zwróciłem na ten fakt uwagę ponieważ czesto przebijałem dętki jeśli pompowałem je do 5 bar w rowerze crossowym, przy dopuszczalnym podanym na oponie 5,5 bar. Sprawdziłem dokładnie opone i obręcz i wszystko jest ok. Tak sobie myśle że może przyczyna jest słaba jakośc dętek z marketów, a na nich nie jest napisane dopuszczalne ciśnienie. Więc może przyczyna ich szybkiego zuzycia jest za wysokie ciśnienie ? Może kto mi wytłumaczyc te kwestię. Pozdrawiam
seraph Napisano 11 Lipca 2018 Napisano 11 Lipca 2018 Dętka już poniżej 1 bara zapiera się o ścianki opony i dalej nie rozciąga niezależnie od ciśnienia. W praktyce niestety jak dętka jest tania to jest niejednorodna i w jednym miejscu rozciągnie się bardziej, a w innym mniej i stąd może wynikać różnica w wytrzymałości. Sypiesz talk przed montażem dętki?
ataman Napisano 12 Lipca 2018 Autor Napisano 12 Lipca 2018 14 godzin temu, seraph napisał: Sypiesz talk przed montażem dętki? Nie sypałem, ale faktycznie to dobry pomysł żeby zapobiec nierównomiernemu rozciaganiu się dętki
seraph Napisano 12 Lipca 2018 Napisano 12 Lipca 2018 I nie tylko temu, bo i podczas jazdy i pracy ugumienia dętka może się swobodnie przesuwać w oponie co nie powoduje jej "zaciągania". Jak nie ma talku pod ręką to mąka ziemniaczana godnie go zastąpi.
ataman Napisano 13 Lipca 2018 Autor Napisano 13 Lipca 2018 Po kolejnym dokladnym obejrzeniu obreczy zauwazylem ze tasma jest krzywo wklejona i nie zakleja calkowicie 2 otworow w obreczy, tylko troszke ale mysle ze detka moze tam sie wciskac i po dluzszej pracy przecierac. Zakleilem je tasma montazowa. Ale to skandal zeby tak niedbale wklejac tasme w nie najtanszym zreszta rowerze, gdzie kontrola jakosci w tak znanej firmie jak Giant ? Wszystko schodzi na psy.
Kowal1986 Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Może po prostu Ci się ta taśmy przesunęła. Ja co jakis czas mam problem, ze taśma się przesuwa przy zdejmowabiu opony z obręczy i muszę poprawiać.
ataman Napisano 25 Lipca 2018 Autor Napisano 25 Lipca 2018 Jest przyklejona i dobrze trzyma wiec sie nie przesuwa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.