Skocz do zawartości

[dętki z marketów] jakie ciśnienie

ataman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawia mnie kwestia ciśnienia w kołach rowerowych a konkretnie to, że zwraca się uwage na dopuszczalne jego zakresy zapisane na oponach, a przecież powietrze utrzymywane jest przez dętkę. Zwróciłem na ten fakt uwagę ponieważ czesto przebijałem dętki jeśli pompowałem je do 5 bar w rowerze crossowym, przy dopuszczalnym podanym na oponie 5,5 bar. Sprawdziłem dokładnie opone i obręcz i wszystko jest ok. 

Tak sobie myśle że może przyczyna jest słaba jakośc dętek z marketów, a na nich nie jest napisane dopuszczalne ciśnienie. Więc może przyczyna ich szybkiego zuzycia jest za wysokie ciśnienie ?

Może kto mi wytłumaczyc te kwestię.

Pozdrawiam

Napisano

Dętka już poniżej 1 bara zapiera się o ścianki opony i dalej nie rozciąga niezależnie od ciśnienia. W praktyce niestety jak dętka jest tania to jest niejednorodna i w jednym miejscu rozciągnie się bardziej, a w innym mniej i stąd może wynikać różnica w wytrzymałości. Sypiesz talk przed montażem dętki?

Napisano
14 godzin temu, seraph napisał:

Sypiesz talk przed montażem dętki?

Nie sypałem, ale faktycznie to dobry pomysł żeby zapobiec nierównomiernemu rozciaganiu się dętki

Napisano

I nie tylko temu, bo i podczas jazdy i pracy ugumienia dętka może się swobodnie przesuwać w oponie co nie powoduje jej "zaciągania". Jak nie ma talku pod ręką to mąka ziemniaczana godnie go zastąpi.

Napisano

Po kolejnym dokladnym obejrzeniu obreczy zauwazylem ze tasma jest krzywo wklejona i nie zakleja calkowicie 2 otworow w obreczy, tylko troszke ale mysle ze detka moze tam sie wciskac i po dluzszej pracy przecierac. Zakleilem je tasma montazowa. Ale to skandal zeby tak niedbale wklejac tasme w nie najtanszym zreszta rowerze, gdzie kontrola jakosci w tak znanej firmie jak Giant ? Wszystko schodzi na psy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...