Shadow3m Napisano 11 Lipca 2018 Napisano 11 Lipca 2018 Mam problem z hamulcami tarczowymi, xt nowy modele, ale to jest tu raczej mało istotne... A mianowicie po paru jazdach zaczynają piszczeć i znacząco spada siła hamowania, ni mniej ni więcej typowy objaw zabrudzenia/zatłuszczenia. Niestety sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, dotyczy to tylko przedniego hamulca, na początku myślałem, że może winne są fabrycznie założone klocki, więc wymieniłem na EBC gold, niestety było to samo, więc wymieniłem na kolejne metaliczne, rezygnując ze wszystkich czynności jakie mogły by mieć wpływ na zabrudzenie tarcz, tj. mycie roweru, jazda w gorszych warunkach... niestety parę jazd i to samo, jak pisałem dotyczy to tylko przodu, z tyłu wymieniłem również przy okazji na lepsze, ale problemu nie ma. Jedyne co mi przychodzi do łowy - choć teoria trochę naciągana - to bliskość goleni wew. amortyzatora (RS-1) czy to możliwe, żeby podczas pracy olej pylił w jakiś sposób na tarcze? ew. jakie mogą być inne przyczyny i co na to poradzić? Cytuj
Gość Napisano 11 Lipca 2018 Napisano 11 Lipca 2018 Dopóki olej z RS nie leje się kroplami na lewo i prawo, to nie ma szans zabrudzenia. Patrzyłeś czy tłoczki nie puszczają oleju? Przy wymianie klocków myłeś dokładnie tarczę za każdym razem? Cytuj
Shadow3m Napisano 11 Lipca 2018 Autor Napisano 11 Lipca 2018 tak tarczę myłem, ale fakt sprawdzę jeszcze wewnątrz w okolicach tłoczków, dzięki za podpowiedź Cytuj
Witboj Napisano 22 Lipca 2018 Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Przesmaruj prowadnice klocków z zaciskach (i tylko prowadnice, nic innego) cieniutka warstwą smaru ceramicznego. Uważaj, żebyś nie pobrudził reszty. Smarujesz tylko tam, gdzie bok kocka (nie czoło) styka się z zaciskiem (nie z tłoczkiem). Np. https://allegro.pl/pasta-ceramiczna-do-hamulcow-textar-ceratec-nwa-i7274424378.html U mnie pomagało w 100% ZAWSZE. Jak jeszcze nie kumasz to poszukaj na forum w moich postach - robiłem już rysunki i zdjęcia. Np.: https://www.forumrowerowe.org/topic/218054-hamulce-problem-piszczenie-tył-i-przód/ Edytowane 22 Lipca 2018 przez Witboj Cytuj
Shadow3m Napisano 23 Lipca 2018 Autor Napisano 23 Lipca 2018 dzięki za tipa, ale póki co problem ustąpił, po dokładnym czyszczeniu wszystkich elementów i wypaleniu klocków Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi