AziZ Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Cześć! Kilka dni temu postanowiłem po roku użytkowania roweru "odpowietrzyć" tylny hamulec. Po "odpowietrzeniu" hamulec przestał całkowicie działać. Klamką bez użycia siły mogłem dotknąć kierownicy. Stwierdziłem, że po prostu za parę dni pójdę do serwisu, a na razie sobie pojadę. Po przejechaniu trasy ok. 25km hamulec zaczął być twardy jak przed moim "odpowietrzeniem" (Sam się odpowietrzył czy jak? ;D), ale dalej mogłem dotknąć kierownicy (tyle, że z oporem i hamulec hamował w tym czasie). Dziś pojechałem do serwisu i usłyszałem, że hamulec nie jest zapowietrzony. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to normalne, że zwyczajnie paroma palcami mogę klamką dotknąć kierownicy i dopiero przy kierownicy tylne koło się zatrzymuje. Mam wrażenie, że jak hamulec był nowy to trochę wyżej łapał i nie dało się tak łatwo klamką dotknąć kierownicy. Klocki były wymieniane jakiś miesiąc temu. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 9 Lipca 2018 Mod Team Napisano 9 Lipca 2018 Teraz, AziZ napisał: Po "odpowietrzeniu" hamulec przestał całkowicie działać. Po co ruszałeś jak działało? Hamulec źle odpowietrzony, do poprawy. Poradników w necie od groma. Cytuj
AziZ Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Ruszałem bo był strasznie miękki (prawie jak teraz) i chciałem to poprawić. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 9 Lipca 2018 Mod Team Napisano 9 Lipca 2018 No to trzeba porządnie odpowietrzyć. Klamka nie ma prawa dotykać do gripa, powinna się zatrzymać kilka cm. wcześniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi