Eazy Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Cześć, Rozważam przesiadkę z SPDków Shimano 520 na model 530 (z małą 'platformą' dookoła zatrzasku), ale wczoraj wpadł mi w oko jeszcze model B'Twin 540: https://www.decathlon.pl/peday-mtb-zatrzaskowe-540-id_8487129.html Czy ktoś używał / używa tych pedałów? Na zdjęciach wyglądają, jakby miały większą powierzchnię podparcia dla buta (wokół zatrzasku) niż Shimano 530. Pozdrawiam Eazy
Gość Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Ciężko powiedzieć co to jest, jak się to serwisuje i jak długo wytrzyma. Mogą być rewelacyjne, a mogą być tragiczne. Ja bym kupował Shimano, masz pewność co do jakości.
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Nie używałem, ale wiedząc że podróbki 520-tek są bardzo kiepskie raczej bym odpuścił.
Eazy Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Może faktycznie nie ma co kombinować. Cena praktycznie taka sama, jak za 530 Shimano. Kusi jedynie (teoretycznie) większa platforma. Rozumiem, że pisząc o podróbkach 520-tek masz na myśli wersję B'Twin?
abdesign Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Nie używam 530-ek tylko 8020 ale opinie które czytałem o 530 zanim kupiłem 8020 były bardzo pochlebne i generalnie poza wagą i nieco utrudnioną konserwacją, 530 sprawują się ponoć tak samo, bo w sumie wyglądają niemal identycznie. Mi osobiści bardzo platforma shimano odpowiada, wpinanie rewelacja, trzymanie "miękkiego" buta super, w trakcie wypięcia, podparcia zakrętu etc. platforma robi swoje, błotem się nie zapychają. Używałem zarówno ciężkich pedałów m636 jak i bezplatformowych zwykłych spd (wiele modeli nie tylko shimano już przemieliłem) ale ten nowy typ ramki po prostu mnie urzekł. Platforma jest w sam raz, wolę je do cięższej jazdy 100x bardziej od DX'ów które platformę mają "po byku"
Eazy Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Dzięki. Jestem tylko ciekaw, czy różnica między 520 a 530 faktycznie będzie odczuwalna
Eazy Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Mam Shimano 089. Dla mnie wydają się dosyć sztywne, ale nie mam porównania, jak to wygląda w innych modelach, bo to moje jak na razie jedyne buty SPD Pedałów z ramką szukam raz ze względu na większą powierzchnię podparcia buta a dwa, że wkurza mnie w 520, jak próbuję się szybko wpiąć i mi się pedał roluje pod podeszwą albo noga się ześlizgnie w bok. Dlatego też postanowiłem pójść w stronę 'ramki'
m0d Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Tylko but nie opiera się na tej ramce po wpięciu podczas jazdy To bardziej taka osłona mechanizmu niż podparcie dla stopy.
Eazy Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Może się mylę, ale wydaje mi się, że powierzchnia podparcia dookoła zatrzasku będzie większa niż w przypadku 520 Do tego mam nadzieję, że będzie łatwiej 'trafić' w zatrzask i mniejsze będzie ryzyko, że się but obsunie na bok.
m0d Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Tak, jest minimalnie większa niż np. w m520, a raczej minimalnie szersza - but będzie opierał się na tym kawałeczku aluminium na zewnątrz od mechanizmu do wpinania. Może w bardzo miękkim bucie lub z głęboko położonym miejscem na blok (rozbudowany, wysoki bieżnik podeszwy) będzie to wyglądać inaczej i powierzchnia styku będzie większa...
abdesign Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Ani za podparcie wpiętego buta to nie robi ani za osłonę mechanizmu. Ta ramka, pomaga tylko w bardzo konkretnych sytuacjach, lepiej przycisnąć na zakręcie jak się kierunki ostro zmieniają i człowiek jest wypięty jedną nogą bo nie zdążył albo zaraz się i tak wypnie, po hopce przytrzymać pedał jak podbijanie wyrwało, albo celowo wypięło się i trzeba trafić lądując na raz i wpiąć. De facto ubłocone buciory wpina się sporo łatwiej i na prostej. Nijak natomiast nie pomaga w typowym pedałowaniu.
Eazy Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Najprościej będzie chyba po prostu kupić 530-tki i się samemu przekonać Nie jest to bardzo duży wydatek, więc i ryzyka wielkiego nie ma
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 10 godzin temu, Eazy napisał: Rozumiem, że pisząc o podróbkach 520-tek masz na myśli wersję B'Twin? Tak, wersję Btwin za bodajże 80zł.
TomaszU84 Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 Odkopuje temat. Przez chwilę dałem sobie spokój z SPD... ale że znalazłem swój rozmiar w dobrej cenie... ;-) Jestem duży i ciężki, byłem przekonany, że podparcie w 530 jest większy niż w 520 (sporo takich opinii w internetach). Panowie, to jak to jest? Ewentualnie inny model, im większa powierzchnia tym lepiej.
Quell Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 Teraz, TomaszU84 napisał: Ewentualnie inny model, im większa powierzchnia tym lepiej. Dlatego wymyślono buty z sztywną podeszwą.
TomaszU84 Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 Sytuacja komplikuje się w momencie, kiedy ma się rozmiar 52.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.