Patix1337 Napisano 7 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Witam, Posiadam amortyzator powietrzny Rock shox 302 TORA i na lewej goleni amortyzatora mam regulacje z napisem ,,preload''. Mógłby ktoś wyjaśnić na czym ona dokładnie polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Napięcie wstępne sprężyny. Teoretycznie ustawienie na "-" spowoduje że amortyzator będzie miększy, na "+" twardszy. Tyle że to tylko teoria, praktyka jest taka że właściwie nic to nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patix1337 Napisano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Jeszcze mam jedno pytanie: bo na dole amortyzatora ( tam gdzie sie go odkreca imbusami) jest napis rebound. Do czego sluzy ta regulacja i czym ja regulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Teraz, Patix1337 napisał: Do czego sluzy ta regulacja A wystarczyło poszukać 5 sekund w google, to naprawdę nie jest tajemnica. Rebound to tłumienie odbicia, definiuje jak szybko amortyzator będzie wracał do pierwotnego położenia po ugięciu. Teraz, Patix1337 napisał: czym ja regulować? Jak to czym? Nie masz tam pokrętła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 W dniu 7.07.2018 o 13:17, Patix1337 napisał: Posiadam amortyzator powietrzny Rock shox 302 TORA i na lewej goleni amortyzatora mam regulacje z napisem ,,preload''. Ciekawa sprawa, bo powietrzne nie mają preload'u wynika z tego, ze masz sprężynę stalową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patix1337 Napisano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 W dniu 8.07.2018 o 10:38, skom25 napisał: Jak to czym? Nie masz tam pokrętła? Wlasnie nie mam zadnego pokretla tylko wejscie na imbusa. W dniu 15.07.2018 o 15:45, Puklus napisał: Ciekawa sprawa, bo powietrzne nie mają preload'u wynika z tego, ze masz sprężynę stalową. Z tego co mi wiadomo mam powietrzno olejowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 A masz zawór zeby pompowac amortyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Nie wspominając już, ze dmuchana tora była tylko w topowej wersji 318, o ile dobrze pamiętam. Dodatkowo, skoro ma korek z napisem preolad, nie może mieć korka od komory powietrznej. Koniec dedukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 https://www.olx.pl/oferta/rock-shox-tora-302-stan-idealny-1-1-8-cala-26-CID767-IDv83B9.html#dd7efdcee3 302 dmuchana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Cześć Puklus co do wersji powietrznych i sprężynowych jako posiadacz wersji SL polecam w celu rozwiania wątpliwości stronę 8 http://www.sram.com.cn/sites/default/files/techdocs/tm_my102.pdf pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Czyli pamieć słaba Ale napis preload i tak jest decydujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi