Gość Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Hej, Znalazłem w Decathlonie dwa modele butów które mnie zainteresowały. Pierwsze z nich są zapinane na 3 rzepy, drugie mają jeden rzep w dolnej części i żyłkę na dwóch zapięciach. Czytałem że buty z żyłką są najlepsze. Jednak z czego to wynika? Żyłka lepiej dociska but do stopy? Różnica w cenie jest spora, pierwsze kosztują 200 zł, drugie 340 zł. Warto dopłacić do drugich? Aktualnie mam sznurowane buty i niestety nie jest to najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edtheduck Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Podałbyś jakie to modele? Generalnie żyłkę możesz łatwiej właściwie ustawić i będzie trzymać ten rozmiar. Czy warto dopłacić to kwestia indywidualna, najlepiej przymierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Tańsze to MTB 500, droższe MTB XC 500. Przepraszam za brak linków, ale używam telefonu i jest średnio wygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Lipca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 2 godziny temu, skom25 napisał: Pierwsze z nich są zapinane na 3 rzepy, drugie mają jeden rzep w dolnej części i żyłkę na dwóch zapięciach. Pomiędzy żyłką a rzepami jest przepaść jeżeli chodzi o "obsługę" zapięcia. Druga sprawa to trwałość, rzepy po czasie trzymają słabo. 2 godziny temu, skom25 napisał: Czytałem że buty z żyłką są najlepsze. Jednak z czego to wynika? Żyłka lepiej dociska but do stopy? Najlepszy but to but wygodny dopiero później jest kwestia zapięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 w sumie to wszystko jedno, ale jeśli występują rzepy, to dobrze jeśli jest coś jeszcze. np. klamra, żyłka itp. rzepy pojakimś czasie się "wyrabiają" i przestają trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 2 godziny temu, raven napisał: rzepy pojakimś czasie się "wyrabiają" i przestają trzymać No tak ale ten czas w przypadku np Shimano jest jakiś nieskonczenie dlugi. Mam turystyki, uzywam ich praktycznie codziennie w dni robocze od paru lat i rzep dalej trzyma. A jest jeden. Odpinam i zapinam go codziennie. min 4x. Nawet mnie juz wkurza, bo zmieniłbym sobie te buty jakby w nich cos siadło. .... buty na sznurówki tez maja swoje zalety, mozna wyjsc z domu cichcem ;-) Niemniej każde buty do poważniejszej jazdy mam z klamrami, mozna sobie podciagnac przed przygazownaiem w trakcie jazdy :> Podobnie zdaje sie jest z żyłkami. Ciekwi mnie jednak czy mając buty na żyłke (nigdy nie mialem) czy ta żyłka po pewnym czasie nie tnie jezyka, buta itd. Niemniej kupiłbym te na żyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Kupiłem model MTB XC 500, czyli na żyłkę. Muszę powiedzieć że jestem bardzo, bardzo zaskoczony sztywnością i tym jaki jest efekt sztywnych butów. Teraz używałem najniższego "szosowego" modelu B'Twin: Sądziłem że w tych butach jest sztywna podeszwa i w sumie to czego więcej można oczekiwać? But jak but. Po założeniu nowych i przejechaniu się pod blokiem powiem jedno: różnica jest ogromna, nawet nie miałem świadomości jak dużo siły nóg "ucieka" przez buty, zwłaszcza przy sprincie. Nie chodzi nawet o podeszwę buta a o całą konstrukcję ( pod materiałem zewnętrznym widać elementy zrobione z bardzo sztywnego tworzywa), czuć że stopa siedzi sztywno i nigdzie nie ucieka przy mocnym pedałowaniu. Żyłki natomiast są naprawdę fajnym rozwiązaniem, nie dość że spinają but bardzo mocno to jeszcze pozwalają na bardzo dużą regulację. Jedyna wada która mi się rzuciła w oczy to płytka do której przykręca się bloki. Jest "uwięziona" w bucie pod doklejoną wkładką z twardego plastiku. Czy jest tak w innych butach porównywalnej klasy, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 7 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 A te żyłki są wytrzymałe czy zdarza się często, że się przerywają? Jeśli tak się stanie to można założyć bez problemu nową czy but jest do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.