MacFly2 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Posiadam w rowerze hamulce Shimano ALIVIO M447, skrzywiłem jedną tarczę jak wylądowałem na drzewie i planuje zakup nowej na przód i przy okazji musiałbym wymienić tył, gdyż już swoje przeżyła. Tarcze chciałbym lepsze myślałem nad SM-RT70 ale czy będą działać z moimi zaciskami? Mam teraz zamontowane SM-RT54 Czy mogę prosić o polecenie innych klocków hamulcowych do moich zacisków hamulcowych? Coś lepszego. Edytowane 3 Lipca 2018 przez MacFly2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jeśli masz mocowanie na Center Lock to będą pasować. Klocki metalik, co do producenta to się nie wypowiem. Osobiście używam Shimano i Baradine i jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Z mojego krótkiego doświadczenia powiem Ci, że ja po wymianie z SM-RT70 na SM-RT64 ( 180 ) nie widzę różnicy w hamowaniu ( półmetaliki ) , więc chyba tak wysoko jechać nie musisz. Ale niech wypowiedzą się inni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Godzinę temu, MacFly2 napisał: Tarcze chciałbym lepsze myślałem nad SM-RT70 ale czy będą działać z moimi zaciskami? Będą działać bez problemu ale dokładnie to samo dostaniesz kupując sm-rt68 a są tańsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 A jest jakaś różnica między sm-rt68 a sm-rt64 ? Chyba żadna, a jeszcze tańsze są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacFly2 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 14 minut temu, abdesign napisał: Będą działać bez problemu ale dokładnie to samo dostaniesz kupując sm-rt68 a są tańsze. Tylko tych tarcz sm-rt68 za bardzo nie widać na stanie w sklepach. Potrzebuje dwie sztuki 180mm. A porównując nawet, to wyjdzie kilka złotych na tarczy różnicy, jak gdzieś się uda je wygrzebać. Teraz, Biesz766 napisał: A jest jakaś różnica między sm-rt68 a sm-rt64 ? Chyba żadna, a jeszcze tańsze są. Tak na szybko czytając to wydaje mi się, że sm-rt64 są zrobione trochę z innego materiału i chyba dłuższego czasu potrzebują do schłodzenia niż rt-70, więc bardziej bym się skłaniał do zakupu tych, droższych=lepszych tarcz. Mocowanie mam oczywiście na CL, aktualnie mam przód 180mm i tył 160mm, chcę zmienić na 180mm przód i tył. Co do klocków to co mogę zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) zasadniczo różnica jest, to dwie różne tarcze... teoretycznie 64 powinna być trwalsza - goła gruba blacha stalowa, 68 ma większą pojemność cieplną bo jest warstwowym plastrem, ale w związku z tym ma niższą żywotność. Nie używałem 64 więc się nie wypowiadam jaka jest różnica w hamowaniu. 68 mi pasują. (są na allegro) Edytowane 3 Lipca 2018 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 kanapkowe to chyba od 70 dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Mieszkasz w górach? Bo jak nie, to naprawdę nie ma co sobie zawracać głowy czy tarcza odprowadza ciepło itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacFly2 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 7 godzin temu, skom25 napisał: Mieszkasz w górach? Bo jak nie, to naprawdę nie ma co sobie zawracać głowy czy tarcza odprowadza ciepło itd. Nie mieszkam, ale mam nie daleko do Świeradowa i do Nove Mesto pod Smrkem, ostatnio coraz częściej tam bywam. Na zjazdach już czasem nie dają rady tak efektywnie hamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi