MacFly2 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Posiadam w rowerze hamulce Shimano ALIVIO M447, skrzywiłem jedną tarczę jak wylądowałem na drzewie i planuje zakup nowej na przód i przy okazji musiałbym wymienić tył, gdyż już swoje przeżyła. Tarcze chciałbym lepsze myślałem nad SM-RT70 ale czy będą działać z moimi zaciskami? Mam teraz zamontowane SM-RT54 Czy mogę prosić o polecenie innych klocków hamulcowych do moich zacisków hamulcowych? Coś lepszego. Edytowane 3 Lipca 2018 przez MacFly2 Cytuj
przemokolarz Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Jeśli masz mocowanie na Center Lock to będą pasować. Klocki metalik, co do producenta to się nie wypowiem. Osobiście używam Shimano i Baradine i jest ok. 1 Cytuj
Biesz766 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Z mojego krótkiego doświadczenia powiem Ci, że ja po wymianie z SM-RT70 na SM-RT64 ( 180 ) nie widzę różnicy w hamowaniu ( półmetaliki ) , więc chyba tak wysoko jechać nie musisz. Ale niech wypowiedzą się inni. 1 Cytuj
abdesign Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Godzinę temu, MacFly2 napisał: Tarcze chciałbym lepsze myślałem nad SM-RT70 ale czy będą działać z moimi zaciskami? Będą działać bez problemu ale dokładnie to samo dostaniesz kupując sm-rt68 a są tańsze. 1 Cytuj
Biesz766 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 A jest jakaś różnica między sm-rt68 a sm-rt64 ? Chyba żadna, a jeszcze tańsze są. Cytuj
MacFly2 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Napisano 3 Lipca 2018 14 minut temu, abdesign napisał: Będą działać bez problemu ale dokładnie to samo dostaniesz kupując sm-rt68 a są tańsze. Tylko tych tarcz sm-rt68 za bardzo nie widać na stanie w sklepach. Potrzebuje dwie sztuki 180mm. A porównując nawet, to wyjdzie kilka złotych na tarczy różnicy, jak gdzieś się uda je wygrzebać. Teraz, Biesz766 napisał: A jest jakaś różnica między sm-rt68 a sm-rt64 ? Chyba żadna, a jeszcze tańsze są. Tak na szybko czytając to wydaje mi się, że sm-rt64 są zrobione trochę z innego materiału i chyba dłuższego czasu potrzebują do schłodzenia niż rt-70, więc bardziej bym się skłaniał do zakupu tych, droższych=lepszych tarcz. Mocowanie mam oczywiście na CL, aktualnie mam przód 180mm i tył 160mm, chcę zmienić na 180mm przód i tył. Co do klocków to co mogę zamontować? Cytuj
abdesign Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) zasadniczo różnica jest, to dwie różne tarcze... teoretycznie 64 powinna być trwalsza - goła gruba blacha stalowa, 68 ma większą pojemność cieplną bo jest warstwowym plastrem, ale w związku z tym ma niższą żywotność. Nie używałem 64 więc się nie wypowiadam jaka jest różnica w hamowaniu. 68 mi pasują. (są na allegro) Edytowane 3 Lipca 2018 przez abdesign Cytuj
Gość Napisano 4 Lipca 2018 Napisano 4 Lipca 2018 Mieszkasz w górach? Bo jak nie, to naprawdę nie ma co sobie zawracać głowy czy tarcza odprowadza ciepło itd. Cytuj
MacFly2 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Napisano 4 Lipca 2018 7 godzin temu, skom25 napisał: Mieszkasz w górach? Bo jak nie, to naprawdę nie ma co sobie zawracać głowy czy tarcza odprowadza ciepło itd. Nie mieszkam, ale mam nie daleko do Świeradowa i do Nove Mesto pod Smrkem, ostatnio coraz częściej tam bywam. Na zjazdach już czasem nie dają rady tak efektywnie hamować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi