PKurek Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Mam problem Ostatnio powróciłem do mojego górala i próbowałem nim jeździć ,ale okazało się ,że przerzutki są dziwnie rozregulowane. Zacznijmy od tego ,że mam z przodu 3 przerzutki a z tyłu 7. I przerzutki tylne działają w ten sposób ,że 1, 2 wchodzą w miarę dobrze ,a dalej przerzutki nie reagują ,bo są luźne gałki na kierownicy. Znowuż da się je wrzucić ale dopiero kombinując przez ponowne wrócenie na 2 i próbowanie , próbowanie, a ja chciałbym żeby chodziły bez przeszkód. Potem znowu 6, 7 działa dobrze ,a te poprzedzające nie. Próbowałem regulować kręcąc pedałami do tyłu ale po jakimś czasie spadał łańcuch na przedniej przerzutce w lukę pomiędzy zębatkami ,a ramą. A robiłem to tak,że kręciłem śrubką H albo L w różne strony ,ale to nic nie dawało ,przerzutka ani drgnęła. Czy jest tu jakiś Spec? Będę wdzięczny.
seraph Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Trzeba wyregulować przerzutki od zera sprawdzając uprzednio czy wszystko jest proste, a w szczególności tylna przerzutka i jej hak. Śrubki L i H nie są od regulacji tylko od ograniczenia zakresu ruchu. Wstępnie reguluje się mocowaniem linki, a stroi się śrubą baryłkową przy lince przy przerzutce lub manetce. Regulacja przerzutek to nie jest lądowanie rakietą i podstawowe narzędzia wystarczą.
PKurek Napisano 4 Lipca 2018 Autor Napisano 4 Lipca 2018 L i H czym mocniej się dokręca to tym mniejszy zakres? Na przykład w L (czyli w stronę koła) jak się dokręci to przerzutka będzie coraz dalej koła czy jak? A na jakim biegu mam naciągać linkę i jak mocno?
Mod Team michuuu Napisano 4 Lipca 2018 Mod Team Napisano 4 Lipca 2018 6 minut temu, PKurek napisał: L i H czym mocniej się dokręca to tym mniejszy zakres? Tak. Jak rumak miał długą przerwę to może warto zainwestować w linkę i pancerz do przerzutki. Jak działa nieprzewidywalnie i chimerycznie to to może być pierwszy powód.
PKurek Napisano 4 Lipca 2018 Autor Napisano 4 Lipca 2018 A na jakim biegu mam naciągać linkę i jak mocno?
Mod Team michuuu Napisano 4 Lipca 2018 Mod Team Napisano 4 Lipca 2018 Wtedy kiedy linka jest najdłuższa, na małej koronce. Jak mocno? Tak, żeby przerzutka nie przestawiła się o bieg wyżej.
PKurek Napisano 14 Lipca 2018 Autor Napisano 14 Lipca 2018 Dzięki ,poradziłem sobie z poradnikami jakby ktoś potrzebował pomocy to chętnie pomogę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.