Michal2008 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Część, z tego co się zorientowałem są dwa typu nakrętek Centerlock, czy macie może informację kiedy którą się stosuje? tzn. czy ma to jakiś związek z piastami (sztywne ośki vs QR)? Czy np. jeżeli mam teraz nakrętki z ząbkami zewnętrznymi mogę zamontować z ząbkami wewnętrznymi? te nakrętki są jednorazowe czy wielokrotnego użytku? I czy do odkręcenia tych nakrętek trzeba użyć klucza do kaset (wewnętrzne ząbki) lub klucza do misek HTII jeżeli ząbki są zewnętrzne? Za odp. z góry dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Zależy od średnicy osi, klucz do kaset stosujesz do QR i 12x142(tył) przód 15x100 lub 20x100 to już HT2(widać to po budowie nakrętki) Po prostu średnica wewnętrzna nakrętki pod klucz do kaset nie pozwoli żeby przeszła oś większa jak 12mm, dlatego na przód(sztywna oś) musisz dać z większa średnica wewnętrzną nakrętkę, na tył jej nie zabroni nikt Ci dać, ale nie ma takiej potrzeby. Nakrętek do sztywnej osi nie dostaniesz wraz z tarczą, trzeba kupić osobno. Nakrętka jest "wielorazowa", ale ma taką samą podkładkę aluminiową jak kaseta, która miażdzysz dorkęcając - aka jest bardziej kilku razowa niż wielokrotnego użytki, ale tarcze rzadko odkręcasz. Edytowane 3 Lipca 2018 przez phoe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) ok, czyli jasna sprawa; u siebie mam z tyłu 12x148, a z przodu 5x100 :D, i producent obie nakrętki dał z ząbkami na zewnątrz czyli pod sztywną oś, czyli w moim przypadku jak chce zmienić tarcze na inne (shimano) to najlepiej kupić klucz do HT2 i wykorzystać stare nakrętki lub lepiej kupić 2 nowe i z głowy dobrze myślę? edit: widzę że te nakrętki z zewnętrznymi zębami za tanie nie są Edytowane 3 Lipca 2018 przez Michal2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Użyj nakrętek, które dostaniesz do tarcz, będą w komplecie, ate zostaw sobie po prostu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 no tak, ale w zestawie są nakrętki z zębami wewnętrznymi, a z tyłu mam oś sztywną boost 12x148.... i nie wiem czy klucz podejdzie itd? czy po prostu zastosować te moje obecne nakrętki i cześć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 a czym się różnią te nakrętki między sobą? otworem wewnętrznym? jedna jest niby pod osie 12/15 a druga 15/20...? https://www.bikestacja.pl/pl/nakretka-shimano-sm-hb20-do-tarcz-center-lock-15mm-20mm-50631.html http://www.cyklomania.pl/mobile/shimano-nakretka-tarczy-center-lock-12-15mm-xtr,id5887.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Będziesz widział od razu czy nakrętka pasuje, czy np jej wewnętrzna cześć haczy o np kapsle piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 niby tak, ale planuje kupić wszystko za jednym razem i już; a tak to bym musiał kupić klucz do HT2 żeby odkręcić stare tarcze i ewentualnie do nakrętek z zestawu klucz do kaset trochę lipa :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Mi z przodu gdzie mam os 15x100(piasta DT 350) nakrętka Shimano ta na klucz do kaset nie wchodzi. może są nakrętki, że wejdzie na o s 15x100, a 20x100 już nie, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi