Luk33 Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Problem dotyczy sterów 1 1/8 - 1,5 zintegrowanych, rama carbonowa. Stare łożyska wchodziły do ramy lekko i przyjemnie przez normalne wciskanie ręką. Stery Accent Z nowymi sterami Neco mam problem. Górne łożysko wchodzi bez problemu. Niestety dolne 1,5 za nic nie chcę się wcisnąć do ramy. Moje pytanie brzmi, czy nowe łożyska w takiej konfiguracji może wymagać wprasowania, czy może rozmiar rozmiarowy nie równy i kupiłem niepasujące? W teori mam 42/52. W instrukcji znalazłem, że dolne łożysko ma 52,2. Zastanawiam się, czy to 0,2 robi różnicę?
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Łożyska powinny wchodzić z luzem. Jeśli o średnicę się rozchodzi to jest jeden standard dla 52. Nie wchodzi w ogóle w otwór w główce czy zatrzymuje się w jakimś momencie? Próba siłowego wyciskania może zakończyć się zniszczeniem ramy.
Luk33 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Napisano 3 Lipca 2018 Z tego co widzę istnieją łożyska o wymiarach 51,8. Ja mam 52,2. Zastanawiam się czy ma to znaczenie. Zatrzymuje się praktycznie na wstępie. Próbowałem lekko wbijać gumowym młotkiem, ale nie mam szans wbić. Zawsze w jednym miejscu się blokuje. Jedynie wprasowanie z siłą coś by może pomogło. Rozumiem, że przy carbonie i łożyskach zintegrowanych się tego nie stosuje? Jak już pisałem stare łożysko wchodzi, jak masło. Na teraz będę je reanimował, ale za chwilę i tak będę musiał wymienić.
firefoks Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Na łożysku masz oznaczone wymiary. Odczytaj je i będziesz wiedział.
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Musisz kupić łożysko 51,8. Żadnego wyciskania na siłę bo carbon się rozlezie.
Luk33 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Napisano 3 Lipca 2018 O,4 to już jest coś, prawdopodobnie tyle brakuje by weszło luźno. Nie miałem pojęcia, że trzeba pilnować takich mikro milimetrów. Byłem pewny, że 52 to 52. Szkoda, muszę kupić nowe stery.
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Bo IS52 to dziura w ramie 52,1 +/- 0,05 a łożysko powinno mieć dokładnie 52 (i tak ma np. cane creek). Żeby ciekawiej było nigdy nie zwróciłem uwagi, żeby Neco miało 52,2 (a faktycznie tyle ma bo właśnie zmierzyłem) a zamontowałem tych łożysk kilkadziesiąt i nigdy nie miałem problemów z pasowaniem :0.
Luk33 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Napisano 3 Lipca 2018 Wychodzi, że moja dziura w ramie ma dokładnie 52. Nie mam suwmiarki i nic nie mogę sprawdzić. Dzięki za wszystkie informacje.
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 Amor z rurą poszerzaną 1 1/8 na 1,5". Sprawdź czy obecnie nie masz czasami sterów konwersyjnych i amora z prostą rurą. Odnośnie piasty to przy kole 29 sztywna os jest odczuwalna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.