Skocz do zawartości
  • 0

Problem z hamulcami tarczowymi

Gość Kuba

Pytanie

Gość Kuba
Napisano

Cześć wszystkim. Mam problem z którym serwis rowerowy w moim mieście nie potrafił sobie poradzić.. Pomyślałem, że znajdę pomoc na forum.
 Tarczówki w moim rowerze ostatnio bardzo słabo hamują. Wobec tego klasyczna procedura: topienie tarczy i hampli w acetonie technicznym, gotowanie, wypalanie i potraktowanie papierem ściernym 600 klocków hamulcowych. Niestety oprócz tego, że pisk z hamulców ustał, siła hamowania pozostała na tym samym poziomie. Wobec tego, zabrałem rower do serwisu, w którym m.in wymieniono klocki. Gdy wyjeżdżałem z serwisu, hamulce hamowały jak nigdy wcześniej - koła blokowały się już przy słabym naciśnięciu klamki. Niestety następnego dnia wszystko wróciło do punktu wyjścia. Klocki wtedy wyglądały tak:36514928_1788899957884457_19945718085561. Pomyślałem, że może wycieka płyn hamulcowy - dokręciłem wszystkie śruby; nie ma możliwości, żeby cokolwiek się stamtąd wydobywało. Od tamtego czasu też parokrotnie czyściłem hamulce, ale bez efektu. Co więc może być przyczyną? To muszą być już tylko tłoczki, czy niekoniecznie?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kuba
Napisano

Najdziwniejsze jest to, że klamki są twarde. Zastanawiam się, czy nie zaryzykować i jeszcze raz wymienić klocki.

Napisano

Rzeczywiście jest tak jak mówisz - klocki są wilgotne od strony tłoczka. Trzeba chyba będzie wymienić uszczelki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...