FigoiFago Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Cześć, mam zamiar złożyć rower na ramie Cube. Czy możecie napisać coś na temat jakości tych ram? Pytam ponieważ w moim Unibajku Zethosie po 3 latach pękła rama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Generalnie cube jak inne marki. Można jeździć 10lat i nic się nie dzieje a innemu pęknie po 2 tygodniach. Jak cenowo i geometria Ci odpowiada to czemu nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Co do cen cube'a to są obecnie okazyjne z racji czyszczenia modeli 2017 i powoli 2018. Jakość jest na poziomie rowerów typu trek, spec, giant, canyon i wielu innych - porównywalna w danej kategorii cenowej sprzed obniżki. Ramy aluminiowe (i dotyczy to zarówno ram MTB jak i trekingowych/crossowych tego producenta) mają tzw. kwadratową geometrię - krótkie i wysokie (sprzyjające jeździe rekreacyjnej, do ścigania są lepsze ramy). Ramy węglowe mają poprawioną geometrię (ale bez rewelacji) i znajdziesz w nich właściwie wszystko co mają współczesne ramy węglowe (taper, oś 12mm, side swing, press fit...). Kupując na B-D zwróć uwagę na typ haka do przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 36 minut temu, Dokumosa napisał: . Ramy aluminiowe (i dotyczy to zarówno ram MTB jak i trekingowych/crossowych tego producenta) mają tzw. kwadratową geometrię - krótkie i wysokie (sprzyjające jeździe rekreacyjnej, do ścigania są lepsze ramy) Dajcie spokój z tą nic nie mówiącą opinią "kwadratowych ram". W praktyce cube może być tak samo rekreacyjny lub do bardziej ambitnej jazdy jak inne marki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ja wiem, że na Wigry 3 czy innym Jubilacie można się ścigać. Ale biorąc pod uwagę HT to różnica na poziomie minus 30-50mm na długości efektywnej przy tym samym rozmiarze to raczej sporo i moim zdaniem determinuje taką a nie inną pozycję na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Cube ma specyficzną rozmiarówkę i nie powinno się porównywać takich samych rozmiarów. LTD niewiele się rózni w geometrii od synonimu prędkości i sciganctwa accent peaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Niby nie powinno się porównywać ale zauważ, że mając ograniczenie w postaci nóg takich a nie innych nie wsiądziesz na wyższą ramę po to żeby była dłuższa. Odnośnie porównania LTD 29 vs. Peak 29... LTD przy rozmiarze 23" ma długość efektywną 530mm natomiast Peak ma 541mm tyle, że przy rozmiarze 21" (3,5cm niższa rama). Jak popatrzymy na reach to wygląda to jeszcze gorzej... 23" LTD ma 431mm (426mm w 21") a 21" Peak 463mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 11 godzin temu, Dokumosa napisał: Odnośnie porównania LTD 29 vs. Peak 29... LTD przy rozmiarze 23" ma długość efektywną 530mm natomiast Peak ma 541mm tyle, że przy rozmiarze 21" (3,5cm niższa rama). Jak popatrzymy na reach to wygląda to jeszcze gorzej... 23" LTD ma 431mm (426mm w 21") a 21" Peak 463mm. Ltd ma kąt głowki ramy 70 stopni. Moim zdaniem porównujesz z peak-em z 72, jak porównasz z modelem który ma 70stopni to wymiary już stają się bardzo zbliżone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 O widzę, że powyżej zamiast 6xx napisałem 5xx mm odnosnie dł. efektywnej. Peak TA-12 ma kąt HT=70°. Długość efektywna 641@21" i 650@23". Miałem też przez dłuższy czas peaka a z cubami też sporo wspólnego. Takie różnice czujesz od razu. To nie są 2-3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 W tej chwili mam Zethosa w rozmiarze 19" Geometria jest dostępna na stronie http://www.unibike.pl/zethosgts.html a mam zamiar kupić taką https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-cross-frame-blue-kiwi-635758?varid=635762 w rozmiarze 50. Mam 177 cm. Czy może lepiej kupić ramę w rozmiarze 54 cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Ja mam 186, nogę 90 i idealnie pasują mi rowery crossowe o rozmiarze 21" (51cm). MTB 19-20". Tak więc podjedź do jakiegoś sklepu handlującego rowerami cube i się poprzymierzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 21 godzin temu, Dokumosa napisał: dnośnie porównania LTD 29 vs. Peak 29... LTD przy rozmiarze 23" ma długość efektywną 530mm natomiast Peak ma 541mm tyle, że przy rozmiarze 21" (3,5cm niższa rama). Jak popatrzymy na reach to wygląda to jeszcze gorzej... 23" LTD ma 431mm (426mm w 21") a 21" Peak 463mm. Ale chłopak mówi o krosiaku nie mtb... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Przyznał się się o czym mówi dopiero pod koniec dyskusji a w międzyczasie ktos uparcie twoerdzil, że ramy cuba'a mtb ht alu są jak reszta świata pod względem gro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 4 godziny temu, Dokumosa napisał: O widzę, że powyżej zamiast 6xx napisałem 5xx mm odnosnie dł. efektywnej. Peak TA-12 ma kąt HT=70°. Długość efektywna 641@21" i 650@23". Miałem też przez dłuższy czas peaka a z cubami też sporo wspólnego. Takie różnice czujesz od razu. To nie są 2-3mm. Nadal nie widzę niczego nadzwyczajnego, w tym aby twierdzić że cube robi ramy rekreacyjne. Jedyną różnice podajesz w długości efektywnej, tyle że kross levele też nie przekraczają mocno TT-630mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 W dniu 3.07.2018 o 10:28, FigoiFago napisał: Unibajku Zethosie po 3 latach pękła rama. 2 minuty temu, Dokumosa napisał: Przyznał się się o czym mówi dopiero pod koniec dyskusji a w międzyczasie ktos uparcie twoerdzil, że ramy cuba'a mtb ht alu są jak reszta świata pod względem gro. no nie , nie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 26 minut temu, clavdivs napisał: Nadal nie widzę niczego nadzwyczajnego, w tym aby twierdzić że cube robi ramy rekreacyjne. Jedyną różnice podajesz w długości efektywnej, tyle że kross levele też nie przekraczają mocno TT-630mm. Bo to nic nadzwyczajnego. Po prostu ramy cuba są jednymi z najkrótszych na rynku. Jak napisałem powyżej na wigrach też się ludzie ścigali to i na cubach mogą. Jest jednak wiele lepszych do tego celu ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 To porównanie z wigrym jest jakieś kosmiczne . Jak chodzi o realną klasyfikację, to zapewne nie zostaniesz dopuszczony na wyścig na składaku. Regulaminy często mówią na jakim rowerze w danej kategorii startujesz. Dłuższa wartość TT daję poprawę na podjazdach i teoretycznie bardziej pochyloną sylwetkę, czyli mniejszy opór powietrza. Na zjazdach pewniejszy będzie rower z krótsza TT. Rower zawsze jest zbiorem kompromisu. W cube masz krótki TT ale w zamian dostajesz krótką bazę kół, a to w teorii powinno poprawić zwrotność roweru. Edit. Jeśli chodzi o ramy do roweru cross, to ramy cube były by fajne gdyby nie ten press fit. Szukał bym jednak czegoś z BSA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 5 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Teraz, clavdivs napisał: Dłuższa wartość TT daję poprawę na podjazdach i teoretycznie bardziej pochyloną sylwetkę, czyli mniejszy opór powietrza. Na zjazdach pewniejszy będzie rower z krótsza TT. Rower z krótszą górną rurą ma być pewniejszy na zjazdach? Skąd wziąłeś takie mądrości to ja nawet nie. Nie wiem czy to trolling, na wszelki wypadek wyjaśnię. Krótsza górna rura wymusza użycie dłuższego mostka aby zachować rozsądny kąt ramion względem klatki piersiowej. Dłuższy mostek na zjazdach to większa szansa na OTB i więcej masy skupionej na przednim kole, co jest dokładnie tym, czego jadąc z góry chcesz uniknąć. Cube ma niezbyt godny szacunku zwyczaj instalowania mostków długości nawet 11 cm (vide LTD Pro 21 cali, nawet nie wiem ile ma mostek w 23"), co jest jakimś reliktem sprzed 10-15 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Heh widzę, że w naszym cudownym kraju dalej pokutuje mit dot. PressFit'a... Jak jeszcze kilka lat temu wszyscy twierdzili, że samochody z automatyczną skrzynią biegów są gorsze i wymieniali: bo się psują, bo więcej palą, bo hamulce się szybciej zużywają... Jeśli chodzi o PF w standardzie Shimano to nie ma się czego bać. Co chwilę wymieniam jakiś PF tego typu i moim zdaniem więcej problemów bywa z BSA. Szczególnie jak się wkład zapiecze i klient zdążył już zerwać wszystkie ząbki w miskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablowsky Napisano 13 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Witam. Czy za rower Cube Acid 2018 ( nowy w kartonie ) kwota 500 funtów to dobry deal ? Wiem że to sporo poniżej ceny sklepowej ale czy ten rower jest wart uwagi ? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Cena przyzwoita. A czy rower wart uwagi musisz sam ocenić biorąc pod uwagę przeznaczenie, swoje preferencje i teren w jakim się będziesz poruszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.