Skocz do zawartości

[Szosa] Złożenie własnej szosy

Dessiner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zastanawiam się nad zakupem szosy i nasuwa mi się pytanie czy opłacałoby się złożyć szosę samemu?
Powiedzmy na osprzęcie ultegra? na czym można przyoszczędzić i czy dałoby radę złożyć coś sensownego na uzywanym osprzęcie tak do 2 tyś zł?

Składanie w takiej kwocie zupełnie nie ma sensu, a polowanie na używki będzie trwało wieki. Co prawda siedzę w MTB, ale Ultegra to tak wysoka grupa że wymiana części eksploatacyjnych napędu zje dość znaczną część budżetu. No chyba że chcesz zakładać używane blaty, łańcuch i kasetę, ale według mnie to głupota.

Pierwsze primo ... to licytacja, już jest 2777
Drugie primo ... to rozmiar 60 cm nie znam twoich parametrów ale to tak na chłopa z 200 cm wzrostu.

Składanie szosy w budżecie 2 - 3 kzł z zamiarem wsadzenia bardzo wysokiej grupy w napę ... nie wróżę powodzenia.

Pozdrawiam 

Wysokie grupy same nie jeżdżą, trwałością nie grzeszą bo wylajtowane, a i części zamienne mogą być sporo droższe...

Widzę podobne klimaty jak z samochodami, dla niektórych nadal lepszy dobity strucel typu BiEmDablju z Rajchu bo "wyższej klasy", niż przyzwoity i mało wyeksploatowany samochód z niższej półki, z dostępnymi tanimi częściami, itp.

IMHO warto się zastanowić czego oczekujemy od pojazdu, który chcemy kupić. Jak ma kłuć w oczy ładnymi znaczkami i reszta bez znaczenia, to po co w ogóle angażować w to forum? Niech się autor zastanowi gdzie, jak i jak intensywnie będzie jeździł i do tego dobierze sprzęt, a nie "byle przerzutka XT z tyłu"...

ok. 93cm
Wiadomo że na początek wystarczy jakiś sprzęt z niskiej półki ale myślę że do ok 2500zł mógłbym zainwestować i chciałbym już kupić coś na dłużej żeby co chwile nie zmieniać.
Widziałem że z używanych można czasem znaleźć solidny sprzęt taniej niż w sklepie i stąd moje pytania. 

aaa jeszcze jedno Panowie widziałem że w Cube jest jakoś inaczej rozmiarówka?

Że niby jak inaczej ?

Co do kupna używanej tak jak zawsze jak będziesz wystarczająco długo i cierpliwie szukał to owszem da się trafić fajny niezajeżdżony sprzęt.
W zasadzie unikasz handlarzy i szukasz prywatnej osoby ... masz o tyle łatwiej że szukasz roweru z końca rozmiarówki a duże rozmiary często są w lepszych cenach.

Pozdrawiam  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...