Skocz do zawartości

[Klucz do centrowania] Jaki wybrac do alu nypli?

pand0ra

Rekomendowane odpowiedzi

Nyple alu, wiekowe przynajmniej mają to do siebie że potrafią się poddawać pod kluczem i wyrabiać - wtedy na siłę można użyć mniejszego rozmiaru.

Ostatnio trafiam na ten problem więc może takie coś byłoby dobrym rozwiązaniem

97a455d0460fabbd47eff9cce691

albo takie

be4bcc694d4ea4dfa5430812d891

Na allegro od 5 zł wzwyż , sam zaraz kupię bo mi przypomniałeś o problemie ;)

Taki jak na pierwszym foto mam, ale nie zaryzykuję centrowania nim, bo spasowanie jest mierne i skończy się to katastrofą. Właśnie najlepiej chyba coś łapiącego z 4 stron.

Przeczytałem ten wątek:

i najlepiej chyba wziąć coś takiego? - https://www.parktool.com/product/four-sided-spoke-wrench-sw-40?category=Wheel %26 Spoke

Ok, przyszedł klucz Park Toola i nijak nie pasuje! Wchodzi tak ciasno, że nie tylko farbę zdziera, ale i kawałek aluminium i powstaje zadzior... Nyple normalne dt swiss. Niech mi to ktoś wyjaśni, bo ja już nie mam sił... Miałem kupić czerwony, czy jak?

@1415chris Mierzyłem, moja suwmiarka nie jest super dokładna, ale mniej więcej się zgadza, zresztą co tu mierzyć, nyple dt swiss i klucz do nich przeznaczony według Park Tool'a.

@skom25 Szczerze mówiąc to myślałem, że kupno czegoś od Park Tool'a jest pewniejsze, a tu taki klops :verymad:. Używasz tego klucza Force, że polecasz?

Zastanawiam się czy da radę go zwrócić po otwarciu opakowania, albo reklamować, żeby wymienili, może jakiś felerny mi się trafił.

Teraz, pand0ra napisał:

Używasz tego klucza Force, że polecasz?

Mam go, użyłem kilka razy w kryzysowych przypadkach bo samemu kół nie centruję. Rozłożyłem też nim 2 koła i problemów nie zauważyłem.

Teraz, pand0ra napisał:

ale mniej więcej się zgadza

Poczytałem trochę na zagranicznych forach i co człowiek to opinia. Niektórzy piszą o czarnym kluczu PT, inni o czerwonym. Najlepiej gdybyś pojechał do dobrego serwisu, tam by Ci dobrali klucz.

Teraz, pand0ra napisał:

albo reklamować, żeby wymienili, może jakiś felerny mi się trafił.

Jakoś nie wydaje mi się. Zmierz go po prostu. 

Kupię ten Force, może będzie lepiej, a z tym coś pokombinuję. Właśnie na zagranicznych forach widziałem opinie, że czarny Park Tool jest czasem źle spasowany, ludzie wymieniali, albo pilnikiem zbierali trochę materiału, bo to niby przez słabe wykończenie chromowanej powłoki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...