Cona78 Napisano 30 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Do tej pory jeździłem na "szosowych" pedałach PD-A600 i w butach MTB Sidi Drako z karbonową podeszwą. Ponieważ szosa wciągnęła mnie mocniej, zachęcony oczekiwanymi korzyściami ze stosowania szosowych pedałów i butów zmieniłem na zestaw Ultegra PD R8000 i najwyższy model szosowych butów Shimano RC9 S-Phyre. Natychmiast zauważyłem znacznie niższą sztywność nowego zestawu i jestem bardzo zawiedziony. Co prawda trzymanie bloku przez pedał jest lepsze i sama jazda szosowa bardziej mi się podoba w SPD-SL to jednak oczekiwałem że zestaw szosowy nie będzie mniej sztywny a wręcz przeciwnie. Różnica jest naprawdę spora, poczułem jakbym korbę DuraAce R9100 zamienił z powrotem na FC-5700. Nie mam możliwości porównania z innymi butami ani pedałami szosowymi. Powiedzcie mi czy problem jest sztywność podeszwy buta czy to te pedały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Sam sobie odpowiem. Zmieniłem buty na SIDI Wire i od razu jest wyraźnie lepiej. Sztywność podeszwy nieporównywalna, nie wiem jak Shimano może pisać że S-Phyre mają 12. Jeśli SIDI mają 14 w podeszwie carbon to te Shimano góra 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Nie każdemu pasuje ultrasztywna podeszwa w bucie.No i czy nie jest tak,że ten współczynnik twardości każda firma ustala sama i nijak tego nie można porównywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.