Ador Napisano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witam, ponieważ mojemu amorowi rock shox reba solo air 29 rl ubyło kilka milimetrów skoku postanowiłem upuścić według zaleceń powietrze z komory negatywnej poprzez zawór znajdujący się pod śrubą w lewej ladze. Jakie było moje zdziwienie gdy w trakcie odkręcania śruby bez naciskania końcówki wentylka zeszło całe powietrze z amora zawór po prostu nie trzyma powietrza jest jakby w pozycji zablokowanej a ciśnienie w amorze trzyma tylko śruba łącząca lagi. Pytanie ? Czy ten zaworek to normalny AV samochodowy (krótki) i czy da się go wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Tak to zaworek AV jak i ten u góry można wymienić ja u sb nawet ze starej dętki wkręcałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Od razu zrób serwis dołu. Czyszczenie, plukanie gabek, smarowanie i oliwienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedz a że, posiadam wszystkie smarowidła to jak zaleca Dokumosa zrobi się za jednym zamachem serwis podstawowy. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Jednak temat nie do zamknięcia. Wymieniał ktoś może ten zawór i może mi podpowiedzieć jak się do niego dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Musisz go wykrecic, czyli albo zrobic sobie przyrzad, pozyczyc, badz zlecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Mam kluczyk do wentyli AV jakbym dorobił do niego rączkę to taki "przyrząd" dałby radę? Znalazłem jeszcze coś takiego https://www.skuteryczesci.pl/no/klucz-do-wentyli.html Edytowane 4 Lipca 2018 przez Ador Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 To nawet z preta da siw zrobic. Wydaje mi sie, ze ten z raczka jest za krotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Już wiem z czego zrobię ... mam w domu połamany śrubokręt, jutro przerobie go w robocie na kluczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Mam jeszcze jedną zagwozdkę. Wentylek wymieniony , amorek przesmarowany , wszystko ładnie pracuje tylko jeden problem ginie mi ciągle 0,3-0,5 mm skoku tzn. jak napompuję amor do odpowiedniego ciśnienia i jak opuszczę powietrza z komory negatywnej mam pełny skok (95 mm - taki amor ma ustawiony fabrycznie ) po kilku ugięciach ginie mi te kilka milimetrów, jaki może być tego powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Raczej 3-5mm. Pompujesz do jakiegos sagu, wypuszczasz z negatywnej, dobijasz amora cialem, czy jak tam robisz i masz mniej. No cos Ci wchodzi wtedy z pozytywnej do negatywnej, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Tak 3-5 mm . Czyli tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 A ile chciales? Mnie sciaga ponad pol centa, ale ja ciezki jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Mam także Manitou Marvel w drugim rowerze tam takie zjawisko nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 A ja nie wiem, czy w Marvelu negatywna to powietrze, czy sprezyna zwojowa. To pytanie to durnegokota, On jest obtrzaskany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Nieważne... amor (reba) pracuje doskonale, chciałem tylko się upewnić,że z tym skokiem to wszystko w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Nie przejmuj się tylko ciesz się z jazdy. Gdyby się to pogłębiało (np. 10mm) to trzeba zrobić tzw. serwis duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi