Skocz do zawartości

[buty] przymiarka do butów

musimisie

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie nie, poprostu mój brak doświadczenia - pierwsze buty. Sprawdziłem rozmiarówke, była na skraju ale po przymierzeniu miałem luz w bucie - mogłem ruszać palcami. Więc podekscytowany założyłem bloki i po 10km zacząłem odczuwać, może nie tyle jakiś ucisk co jakby odparzenie i gorąc

Przyczyn może być wiele, jeśli but nie jest za mały ( za krótki ) to mogłeś np.  za mocno zapiąć buty ( klamry, rzepy ), masz szeroką stopę w okolicach śródstopia i tam Cię ciśnie, blok za wysoko na bucie przykręcony ( albo za nisko, ale raczej za wysoko ). Najczęściej zbyt mocno zapięty but, spróbuj poluźnić klamrę.  Też to przerabiałem ( po zmianie butów akurat, wcześniej w starych butach nie miałem problemów )

Tak jak @SoloTM, optuję za zbyt mocno zapiętymi butami, utrudniony dopływ krwi do stopy powoduje piekący ból, coś jak gdyby parzenie. To ma nawet swoją nazwę "syndrom gorącej stopy". Trzeba odrobinę doświadczenia żeby dopinać buty z właściwą siłą, najczęściej na początku jazdy nieco mocniej, a po kilku/kilkunastu km, kiedy stopy trochę spuchną należy odpowiednio poluzować.

• Mod Team
4 godziny temu, musimisie napisał:

zacząłem odczuwać, może nie tyle jakiś ucisk co jakby odparzenie i gorąc

Wszechobecne tworzywo to i gorąc jest. A jakie buty?

28 minut temu, musimisie napisał:

to tych butów do sklepu już nie zwróce.

Ze śladami użytkowania nie przyjmą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...