Skocz do zawartości

[Do 2000] Pierwsza szosa

lookash90

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić swoją pierwszą szosę, budżet mocno ograniczony, jestem w trakcie budowy domu i całą kasę ładuję tam. Dlatego zależy mi, żeby cena była jak najniższa, myślę, że kwota za którą żona nie wyrzuciłaby mnie z domu to max 1800-2000zł, ale im mniej, tym lepiej. Wymagania, rower musi być nowy, odpowiedni na rozpoczęcie przygody z szosą, bardziej zależy mi na wygodnej pozycji niż na aerodynamicznej, opony nie całkowite slicki, może być delikatny bieżnik, żeby czuć się nieco pewniej. Co polecacie, myślałem o Vento1.0, Triban 520, ewentualnie po taniości Triban 100?

Jak słusznie wspomniał @belmondziak Triban 520 kosztuje ponad dwa tysiące. Ale ja celowałbym właśnie w ten model. Różnica w porównaniu z wersją 500 jest spora . 

Triban 100 nie nadaje się na szosę, jak bardzo reklamowaliby go jako gravela...

Można z niego zrobić fajny rower na baranku ale do zastosowań raczej miejskich/dojazdowych, zmieniając tylne koło, korbę, dokładając kasetę i kombinując z manetką np. typu bar-end - całość na napędzie 1x10. Ale cena takiego roweru rośnie. 

Tyle co po sklepie próbowałem, ale mam w rowerze na codziennie dojazdy napęd 1x9 - i jest mało. Owszem, to pewien kompromis na który się godzę ale jeśli szukałbym roweru na szosę to na pewno z większym zakresem przełożeń. A w Tribanie zakres jest jeszcze mniejszy. No i manetka - średnio wygodna. 

Na pewno dystans 100km da się przejechać ale jak dla mnie to dość wątpliwa przyjemność. Płynność zmiany przełożeń idzie przeboleć ale już ograniczony ich zakres gorzej. 

20 godzin temu, lookash90 napisał:

Na początku byłem przekonany właśnie do Tribana 100, tylko nie wiem czy nie będzie mi mało. Ale może na wypady tak ok. 100 km mi starczy. Jak się tym jeździ, miał ktoś okazje? 

Triban 100 nie ma klamkomanetek. Bez sensu kupować taką "szosę", już lepiej wziąć wersję na prostej kierze.

Możesz zerknąć na takie coś

http://allegro.pl/szosowy-kross-berus-vento-shimano-sora-9-nowy-i6845295541.html

starszy rocznik ale na początek wystarczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...