ojciec35 Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 Witam wszystkich! Posiadam amortyzator przedni pod koło 26 cali Manitou Nixon rtwd 115-145 mm Lewa goleń –kąpiel olejowa prawa powietrze i kąpiel Lecz niestety po kilu latach użytkowania Amor się coraz bardziej zapadał i gorzej pracował pomimo że bardzo często go psikałem Brunonem Teraz w ogóle nie odbija –nie rusza się, do tego jeszcze doszło uszkodzenie w postaci zerwania gwintu w mocowaniu dolnej śruby pod hamulec, kawałek śruby został 1)środku tak 3-4mm, i zerwałem gwint. Byłem u serwisanta dość dobrego – stwierdził mi że w prawej goleni tam gdzie jest komora powietrzna przedostał się olej do drugiej komory –ale nie wie czy go przeserwisuję – części są produkowane do amorów do 10 lat wstecz a mój jest z 2004roku. Ja go kupiłem jako używany – i bardzo ładnie pracował Mam na niego kupca -wołam 580 zł Ale jak oglądam te amory na allegro – i do tego jest trudno dostać jakiegoś bombera ze skokiem 100-140mm który byłby nie taperowany pod koło 26 cali najlepiej pod zacisk 9mm ten najstarszy . Jeszcze nie wiadomo jaki się kupi w jakim stanie jakimi ukrytymi wadami-a już kilka razy się naciołem przy kupowaniu innych części rowerowych, zawsze było coś nie tak –pęknięcie –nieprawidłowa praca itd. Dlatego myśle go naprawić –sam koszt serwisu Amora około 120-130 zł z uwagi na komorę powietrzną, no w swoim zakresie muszę jeszcze wykonać nowy gwint w mocowaniu hamulca –nie wiem czy nagwintować na większą śrubę czy gdzieś zakupić specjalne gwinty metalowe –tuleje które Se wkręca –ale są to dość duże koszty Myśałem ewentualne aby kupić szpilkę z gwintem i dociąć na odpowiednią długość i przykleić ją jakimś klejem do metalu na stałe i przykręcać hamulec nakrętka od zewnątrz- ale ktoś mi powiedział że może obcierać hamulec o tarczę Proszę o poradę w serwisowaniu tego amortyzatora Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi