ojciec35 Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich! Posiadam hamulec hydrauliczny shimano Deore br m 555 -mocowanie starego typu ,,IS'' -wkręcane śruby od boku. Koło posiadam nowe splecione 26 cali dartmor fortress na piaście Sram 9.0 SL -do niej jest dokładany specjalny adapter pod tarczę hamulcową. Jak włożę koło to koło kręci się parę cm i obciera tarcza hamulca nie w miejscu zaciskania klocków a na wzmocnieniach tarczy na 9 ramionach (pająku)na pokazanym poniżej zdjęciu , próbowałem wszystkiego -zmieniałem tarczę i tak samo , tarcza obciera bardzo mocno o zacisk w miejscu mocowania dolnej śruby-żadna podkładka nic nie da ponieważ wtedy bardziej hamulec się przesuwa w stronę tarczy i w ogóle koło się nie obraca. Byłem u serwisanta -serwisant stwierdził że trzeba hamulec nowy kupić z adapterem na pm abym mógł regulować zacisk- koszt nowego hebla jakiegoś nowego najtańszego hebla to jakieś 300 zł Wcześniej miałem przy tej samej ramie obręcz splecioną mavic 219 -26 cali na piaście dia campe NZ i nigdy mi się nie zdarzyło aby tarcza tak obcierała jak zakładałem za każdym razem i ściągałem koło. Myślę że to wina piasty - a właściwie adaptera który bardzo wystaje w kierunku tarczy - jest za gruby - i stąd to obcieranie Myślę hamulec trochę przeszlifować pilnikiem w miejscach mocowania śrub -tak na 1 mm niecały . Poniżej przesyłam zdjęcia Edytowane 26 Czerwca 2018 przez ojciec35 Cytuj
abdesign Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 A tą piastę to masz konkretnie sram model 9.0 sl disc ready? Bo ten dość unikatowy adapter pasuje tylko do tej piasty... z każdą inną o ile w ogóle wejdzie jakimś cudem to na bank nie będzie to dobrze osadzone. Cytuj
ojciec35 Napisano 26 Czerwca 2018 Autor Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) tylko dedykowany adapter z fabryki tylko i wyłącznie do tej piasty -oryginalny adapter!!!!!!!!! adapter jest mocowany na zakrętke -i dodatkowo dla stabilizacji jest przykrecany na 3 imbusy od góry taka dokładnie piasta tylna jak na zdjęciu https://www.worthpoint.com/worthopedia/sram-0-sl-disc-hub-front-rear-mtb-171228423 Edytowane 26 Czerwca 2018 przez ojciec35 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi