ojciec35 Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich! Posiadam hamulec hydrauliczny shimano Deore br m 555 -mocowanie starego typu ,,IS'' -wkręcane śruby od boku. Koło posiadam nowe splecione 26 cali dartmor fortress na piaście Sram 9.0 SL -do niej jest dokładany specjalny adapter pod tarczę hamulcową. Jak włożę koło to koło kręci się parę cm i obciera tarcza hamulca nie w miejscu zaciskania klocków a na wzmocnieniach tarczy na 9 ramionach (pająku)na pokazanym poniżej zdjęciu , próbowałem wszystkiego -zmieniałem tarczę i tak samo , tarcza obciera bardzo mocno o zacisk w miejscu mocowania dolnej śruby-żadna podkładka nic nie da ponieważ wtedy bardziej hamulec się przesuwa w stronę tarczy i w ogóle koło się nie obraca. Byłem u serwisanta -serwisant stwierdził że trzeba hamulec nowy kupić z adapterem na pm abym mógł regulować zacisk- koszt nowego hebla jakiegoś nowego najtańszego hebla to jakieś 300 zł Wcześniej miałem przy tej samej ramie obręcz splecioną mavic 219 -26 cali na piaście dia campe NZ i nigdy mi się nie zdarzyło aby tarcza tak obcierała jak zakładałem za każdym razem i ściągałem koło. Myślę że to wina piasty - a właściwie adaptera który bardzo wystaje w kierunku tarczy - jest za gruby - i stąd to obcieranie Myślę hamulec trochę przeszlifować pilnikiem w miejscach mocowania śrub -tak na 1 mm niecały . Poniżej przesyłam zdjęcia Edytowane 26 Czerwca 2018 przez ojciec35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 A tą piastę to masz konkretnie sram model 9.0 sl disc ready? Bo ten dość unikatowy adapter pasuje tylko do tej piasty... z każdą inną o ile w ogóle wejdzie jakimś cudem to na bank nie będzie to dobrze osadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojciec35 Napisano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) tylko dedykowany adapter z fabryki tylko i wyłącznie do tej piasty -oryginalny adapter!!!!!!!!! adapter jest mocowany na zakrętke -i dodatkowo dla stabilizacji jest przykrecany na 3 imbusy od góry taka dokładnie piasta tylna jak na zdjęciu https://www.worthpoint.com/worthopedia/sram-0-sl-disc-hub-front-rear-mtb-171228423 Edytowane 26 Czerwca 2018 przez ojciec35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi