Amok Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Witam. Potrzebuję zabezpieczenia, którym zepnę dwa rowery MTB jednocześnie (w jednym koła 27,5" opona 2,1 w drugim 29" opona 2,25). Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie u-lock mocowany do ramy, czy łańcuch z jakąś torbą pod siodłową do przewożenia. Dodatkowo linka do spięcia siodełek i przednich kół. Budżet w okolicach 300 zł. Zabezpieczenie będzie wykorzystywane głównie do postojów podczas wycieczek rowerowych oraz podczas zakupów. Coś w stylu Kryptonite Keeper 810 byłoby wygodne do zamontowania na ramie, ale obawiam się o bezpieczeństwo tego rozwiązania. Łańcuch Kryptonite Evolution Series 4 90 cm byłby zapewne bezpieczniejszy, ale czy jakaś torba pod siodłowa da radę go utrzymać? Jeśli tak to jaka? U-locka musiałbym zamontować w okolicy tylnego koła. OnGuardy mają słabe uchwyty, tutaj Kryptonite Evolution Series 4 jest chyba lepszym wyborem, tylko czy przy szerokich oponach musiałbym wybrać wersję LS? A może macie jakieś inne rozwiązanie? Zależy mi na zamontowaniu tego zabezpieczenia na rowerze, nie chcę wozić plecaka. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Cześć, przed zakupem swojego łańcucha przejrzałem YT i okazało się, że większość tych zabezpieczeń ma jakieś wady. Wydaje mi się, że za te pieniądze ciekawą opcją jest łańcuch hartowany 9mm z linplast i kłódka kabro c6. Wszystko polskie, solidne, nietypowe. Całość waży 4kg, ale coś za coś. Torbę bez problemu do tego dobierzesz. Łańcuch możesz zakupić w dowolnej długości, ja mam 150cm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Jakie wady widziałeś w Evolution Series 4 jeśli można wiedzieć? 4kg to straszny kloc. @Amok dobrze myślisz, wersja LS będzie odpowiednia. Ale czy wystarczy żeby spiąć dwie ramy i tylne koła ciężko powiedzieć, dużo zależy od tego do czego przypina się rowery. Linka do przednich kół ma sens, ale nie wiem czy bardziej poręczny nie byłby jakiś cieńszy łańcuch. No i z tymi siodełkami to przesada, lepiej zmienić zaciski na takie na śrubę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 KRYPTONITE Evolution Series 4 przy 160 cm waży 4,4 kg. Kosztuje podobnie. Największą wadą wszystkich tych zapięć jest standaryzacja. Złodziej patrzy na zapięcie i wie co i jak ma zrobić. Nie mówię o żulu Mietku, który chce buchnąć rower, a o gościu, który wie co z czym się je i bez akumulatorowej kątówki nie poradzi, bądź będzie to na tyle trudne i czasochłonne, że bezpieczniej wybrać inną sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amok Napisano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Dziękuję wam za odpowiedzi. Jednak wozić ze sobą ponad 4 kg zabezpieczeń, to już trochę dużo. Chyba, że 2 mniejsze ulocki w rozmiarze STD, tylko nie wiem czy nie będzie problemu z ich zamontowaniem, bo jeden rower ma ramę 15,5" i po wrzuceniu bidonu jest już ciasno. Rowery nie będą zostawiane na długo, myślę że maksymalnie na godzinę, ale to raczej w jakimś widocznym miejscu gdzie będą ludzie (przed restauracją, sklepem). Zastanawiam się, czy takie wielkie łańcuchy, to nie lekka przesada. Wiadomo, że jak się chce dobrze zabezpieczyć sprzęt, to nie ma zmiłuj, ale jeżdżenie cały dzień z takim balastem nie będzie komfortowe. Myślę cały czas nad jakimś łańcuchem tak do 2-2,5 kg i żeby go schować w torebce pod siodełkiem. Moglibyście polecić jakąś mocną torbę, która bez problemu utrzyma taki łańcuch? Myślę, że tak do 150 zł, to z łańcuchem wyjdzie jakieś 300-350 zł, jest to dla mnie akceptowalna kwota. Może Ortlieb Sattle Bag? Tylko nie jestem w stanie sobie wyobrazić ile taki łańcuch o długości 90-100 cm i grubości ogniwa 8-10mm zajmie miejsca. Taka torba musiałaby być w rozmiarze M czy L? Nie chce też za dużego kloca pod siodełkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 @Amok łańcuch jest ciężki i nie wygodny do transportu, lepiej kupić Kryptonite evolution 4 wersja 30 cm, co do toreb na łańcuchy kryptonite wyprodukował TRANSIT TRANSPORT-R CHAIN BAG co do długości... ja dwa rowery , crossowy i miejski przypiołem do słupka o średnicy 4,5 cm za pomoca u-locka 23 cm ale wymagało to czasu i gimanstyki, co do zabezpieczenia przednich kół to linka lub zefal rock n roll onguard poprawił jakość swoich uchwytów, poprzednie się łamały co do sposobu montarzu:https://www.forumrowerowe.org/topic/153558-zabezpieczenie-jaki-u-lock/?page=24&tab=comments#comment-1842512 @biker_xc kabro c5, a wkładkę należy co jakiś czas konserwować, ponieważ nie ma atestu antykorozyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker_xc Napisano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 wiem, u mnie pracuje w suchych warunkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.