Michau82 Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Panowie, orientujecie się może czy do Tribana 5a (rocznik 2014, karbonowy widelec z przodu) również wejdą te kojaki 35mm? Już byłem prawie zdecydowany że jutro pójdę do decathlonu po tribana 100, ale znalazłem w moim mieście właśnie taką używaną piątkę w tej samej cenie. Trochę się jednak boję że zniszczę rower na krawężnikach - jeździł będę głównie po mieście ze słabą infrastrukturą rowerową i niestety nie uniknę tego. Z tego co udało mi się znaleźć, oficjalnie ten rower przyjmuje max 28mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
89neo Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 11 godzin temu, Michau82 napisał: Panowie, orientujecie się może czy do Tribana 5a (rocznik 2014, karbonowy widelec z przodu) również wejdą te kojaki 35mm? Już byłem prawie zdecydowany że jutro pójdę do decathlonu po tribana 100, ale znalazłem w moim mieście właśnie taką używaną piątkę w tej samej cenie. Trochę się jednak boję że zniszczę rower na krawężnikach - jeździł będę głównie po mieście ze słabą infrastrukturą rowerową i niestety nie uniknę tego. Z tego co udało mi się znaleźć, oficjalnie ten rower przyjmuje max 28mm. Nie ma opcji, że wejdą 35, ja z tyłu wrzuciłem 28tki a z przodu mam podkładki w widelcu w samych mocowaniach aby z przodu nie tarło o szczęki hamulca dlatego tył 28 a przód 25 jeśli chcesz bez modyfikacji roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michau82 Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Kurcze, byłem przekonany że 28 to spokojnie przyjmie zarówno przód jak i tył. W tym układzie chyba jednak wrócę do opcji tribana 100. A możesz napisać jakie masz dokładnie opony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Przerobiłem Indiana Arrow wymieniając mu widelec na karbonowy z większym prześwitem. Opony 35C wchodzą ale z tyłu są już tylko 3 mm luzu do poprzeczki mocowania hamulca. W sumie da się jeździć choć po zimie błoto z opon zdarło tam lakier i trochę aluminium: https://szosa.org/topic/22796-indiana-arrow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
89neo Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 20 godzin temu, Michau82 napisał: Kurcze, byłem przekonany że 28 to spokojnie przyjmie zarówno przód jak i tył. W tym układzie chyba jednak wrócę do opcji tribana 100. A możesz napisać jakie masz dokładnie opony? Duro Hypersonic 28c, na szerokość i wysokość mają 28 +/- 0,5 mm także i tak jest dobrze z wymiarem, aczkolwiek jak się zorientowałem, że koło siedzi za blisko hamulca to już był wypolerowany od spodu przez oponę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michau82 Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 14 minut temu, 89neo napisał: Duro Hypersonic 28c, na szerokość i wysokość mają 28 +/- 0,5 mm także i tak jest dobrze z wymiarem, aczkolwiek jak się zorientowałem, że koło siedzi za blisko hamulca to już był wypolerowany od spodu przez oponę No to bieda, po mieście nie polatam na tym. Jeszcze dla potwierdzenia, masz dokładnie model triban 5a z hamulcami b-twina, karbonowymi goleniami z przodu i alu na tyle? Pytam bo z tego co wyczytałem to na przestrzeni lat specyfikacja się zmieniała. Były wersje z hamulcem shimano sora, albo z całymi widłami alu i wszystkie miały na ramie napisane "triban 5". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
89neo Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Michau82 napisał: No to bieda, po mieście nie polatam na tym. Jeszcze dla potwierdzenia, masz dokładnie model triban 5a z hamulcami b-twina, karbonowymi goleniami z przodu i alu na tyle? Pytam bo z tego co wyczytałem to na przestrzeni lat specyfikacja się zmieniała. Były wersje z hamulcem shimano sora, albo z całymi widłami alu i wszystkie miały na ramie napisane "triban 5". Ja mam 500setkę na pełnej sorze jak na dole, ale na hamulcach btwin / shimano nie zyskasz 5 mm, żebyś miał zapas 1 mm co najmniej przy 32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michau82 Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Teraz, 89neo napisał: Ja mam 500setkę na pełnej sorze jak na dole, ale na hamulcach btwin / shimano nie zyskasz 5 mm, żebyś miał zapas 1 mm co najmniej przy 32. Ok, dzięki za pomoc. Uczepiłem się tego pomysłu, ale widać czas go na dobre porzucić i pomyśleć jednak o innym rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
89neo Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Michau82 napisał: Ok, dzięki za pomoc. Uczepiłem się tego pomysłu, ale widać czas go na dobre porzucić i pomyśleć jednak o innym rowerze. Kumplowi już poradziłem, że na tył śmiał 28 może włożyć, ale na przód max 25 dla bezpieczeństwa. Powiem Ci, że 28 jest już i tak mega komfortowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.