Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2018 SoloTM Sądząc po zdjęciu, to jak założysz odwrotnie, a jeździsz po asfaltach, to opory toczenia będą nieco mniejsze, a jak śmigasz w terenie, to odwrotnie - tzn. w obecnym układzie lepiej się wgryzają w podłoże.Biesz766 Tak jak pisze Kaczorak - nie przejmuj się z której strony masz napisy, ważne żeby się kierunki obrotu zgadzały.
Biesz766 Napisano 25 Czerwca 2018 Napisano 25 Czerwca 2018 Pogubiłem się całkowicie... Poprawnie ma być: Przednie koło obraca się w kierunku ----> FRONT Tylne koło obraca się w kierunku ----> REAR
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2018 Tak - oczywiście zgodnie z zaleceniami dla opon dwukierunkowych. W praktyce każdy może sobie jeździć jak chce
cervandes Napisano 25 Czerwca 2018 Napisano 25 Czerwca 2018 2 godziny temu, KrissDeValnor napisał: SoloTM Sądząc po zdjęciu, to jak założysz odwrotnie, a jeździsz po asfaltach, to opory toczenia będą nieco mniejsze, a jak śmigasz w terenie, to odwrotnie - tzn. w obecnym układzie lepiej się wgryzają w podłoże. Zakładasz, że zaprezentował przednie koło. A co, jeśli na zdjęciu jest tylne od strony siodełka?
SoloTM Napisano 25 Czerwca 2018 Napisano 25 Czerwca 2018 To przednie, pod zdjęciem napisałem. /edit Po namyśle, odwrócę najpierw tylko przód ( po tym zabiegu będę miał obie założone odwrotnie niż każe producent ) zobaczę czy coś się zmieni i będę kombinować dalej z czystej ciekawości.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2018 cervandes Zakładam zgodnie z opisem pod zdjęciem - gdyby było odwrotnie, to by było na odwrót ( if you know what i mean ) SoloTM Czyli dodałeś sobie przyczepności z tyłu, a chcesz odjąć z przodu - przyznam, że ciekawe Nie lepiej sobie slicki założyć ? Żarcik oczywiście
cervandes Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 Widzę, że ten temat to festiwal błyskotliwości @KrissDeValnor wybacz
SoloTM Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 @KrissDeValnor w sumie racja to byłoby niezbyt mądre chyba zostawie wszystko jak jest. /edit Widzę, że @Punkxtr też miał zagwózdkę i odwrócił. ( obie ? )
Punkxtr Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 @SoloTM ale wygrzebałeś ;-) Rzeczywiście były to czasy kiedy producenci i rowerzyści coraz bardziej zaczynali skłaniać się ku temu, że przyczepność z przodu ma być lepsza niż z tyłu. Po tym, jak zmieniono strzałki na wspomnianych Nobby Nic pojechałem w góry i było do kitu, bo na podjazdach równie dobrze mogłem mieć slicka. Co z tego, że przód dobrze trzymał (nigdy mi tego nie brakowało). Po zmianie wg moich przemyśleń było jak należy. Dziś sprawa już tak nie wygląda bo bieżniki przemodelowano tysiąc razy, a i producenci uczą się na błędach. Zakładanie na odwrót najczęściej jest kiepskim pomysłem. Przykładowo Conti X-King. Wg mnie fatalna opona, ucieka na zakrętach, w piasku tonie, na podjazdach zrywa przyczepność... ciężko wyłapać jej mocny punkt. Swego czasu tylną założyłem odwrotnie (żeby mieć więcej przyczepności) i było znacznie gorzej, więc pozostaje poszukiwanie opon najlepszych dla własnych potrzeb i zaufanie producentowi ;-)
SoloTM Napisano 26 Czerwca 2018 Napisano 26 Czerwca 2018 Hmm.. tyle, że ja mam te opony już dosyć długo, ( 26x2.25 ) są z okolic 2009/2010 właśnie, a żeby było śmieszniej, mam drugie takie same na zapas oraz trzecie, tylko węższe ( 26x2.1 ).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.