Skocz do zawartości

[hamulce], dobre, niedrogie i bezpieczne hydrauliki

Borsuczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 godzin temu, teraw napisał:

Normalne' machaniczne to proteza, od której znacznie lepsze są v-brake.

Tylko nie mów głośno, bo moje hamulce się dowiedzą! Z powodzeniem używam mechaników w swoim rowerze, momentami ważyłem 135+ i zawsze dałem radę się zatrzymać.

2 godziny temu, Borsuczy napisał:

Ale czytałem że te 6000 lubią sobie się zeszczać. 

Osobiście uważam że od Deore w górę to już bardzo dobre hamulce. jak nie jeździsz w górach i na zawodach trudno ci będzie wyłapać róznicę pomiędzy M6000-M7000-M8000. 

Każdy hamulec potrafi się rozszczelnić.

Napisano

Ale ty nie narzekasz na wygląd, tylko boisz się ew. problemów mechanicznych jak nie tego to innego modelu, co nazywasz kolokwialnie i cholernie po gimbusowemu: szczaniem.

A Twoje obawy idealnie opisał abdesign:

13 godzin temu, abdesign napisał:

Nie sądzę też żeby istniał jakikolwiek hamulec który w jakiejś tam ilości sztuk na partię nie był walnięty...

Napisano

Dozbieram trochę i kupię 7000. Najwyżej częściej będzie mi w brzuchu burczało :D W zawodach nie jeżdżę, ale powoli upgraduje swój rower, umiejętności się zwiększają, kondycja też, więc któregoś dnia pewnie wyruszę tym rowerkiem w jakichś zawodach. 

A nazywanie tego szczaniem jakoś mi pasuje. Takie zjawisko w ogóle nie powinno mieć miejsca nigdy i nigdzie w hamulcu. Wyobraź sobie, że jedziesz samochodem i nagle zacisk hamulca twego pojazdu postanowił się wypróżnić z płynu. Chamska sprawa to i chamskie słowo, no zeszczały się hamulce.

A co z tymi 675? Co to jest za zwierzę? 7000 i 675 to jakieś SLX, ale te drugie chyba nieco tańsze. 

Napisano

Poszukaj w necie o tych 7000, one mają 3 wersje ( literkami znaczone ). Jedna z nich ( o ile dobrze pamiętam B ) miała wadliwą membranę, która puszczała. Gdzieś taki info rzuciło mi się w tamtym tygodniu w oczy.

• Mod Team
Napisano

675 to starszy model.
A szczanie, to po prostu szczanie i sporo osób tak mówi, więc nie widzę w tym nic niewłaściwego i "zdrożnego", a określenie dość obrazowo i bez ogródek opisuje tendencje do popuszczania niektórych hamulców Shi*mano ;)
Nawet Miodek z Bralczykiem by się nie obrazili :no:
Bonus

Spoiler

Czym się różni picie w Szczawnicy od szczania w piwnicy ?  :icon_wink:

Napisano

@Borsuczy w samochodach z hamulcem miałem dwie akcje:

1. Zacisk pływający stanął na prowadnicach i w czasie hamowania odłamał z tarczy część cierną

2. W czasie hamowania strzelił elastyczny przewód przyłączeniowa zacisku

W obu przypadkach samochody 3-4 letnie produkcji niemieckiej.

A wracając do szczania rowerowego to zwykłe ma postać przewlekłą nie ostrą/nagłą.

@Biesz766 to ciekawe co piszesz jak możesz to znajdź źródło. Literka B przy oznaczeniu klamki oznacza typ mocowania manetek direct-mount - w tym przypadku I-Spec B.

Napisano

@Dokumosa no właśnie nie mogę znaleźć. Maks tydzień temu widziałem ogłoszenie na jakiejś grupie sprzedażowej na FB - koleś sprzedawał i informował, że nie jest to ta wadliwa wersja, wywiązała się dyskusja, poszły linki do forum w których było opisane co i jak ( EN ). Chyba puścił je i ogłoszenia nie ma, albo nie mogę się doszukać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...