mesqueun Napisano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedzi, dowiedziałem się sporo nowego. A jeśli Wy byście szukali amortyzatora do takiego roweru jak mój i do takich zasosowań jakie wymieniłem powyżej, jednocześnie biorąc pod uwagę budżet, w którym chciałbym się zmieścić to zdecydowalibyście się na amortyzator powietrzny czy sprężynowy? Każda opinia jest dla mnie ważna, jako że pochodzi na pewno od osoby z większym doświadczaniem i wiedzą niż moje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 W tej samej cenie to pewnie brałbym powietrznego sektora. Jeśli sprężyna byłaby 20-30% tańsza to brałbym takiego. W cenie którą podałeś nie chciałbym żadnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 8 godzin temu, mesqueun napisał: powietrzny czy sprężynowy? Kwestia indywidualnych preferencji. Jak ktoś lubi mieć dużo ustawień i idealnie ustawiony amortyzator wybierze powietrze. Jak ktoś woli pewniejsze rozwiązania i woli ustawić raz i zapomnieć lepsza będzie sprężyna z prostym tłumikiem. No i jest jeszcze kwestia wagi; amortyzator na sprężynie waży istotnie wiecej, dlatego też mało takich sprzętów na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: W cenie którą podałeś nie chciałbym żadnego A w jakiej cenie byś szukał i jakiego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Jeśli w ogóle miałbym pakować kasę w małe koło to poszukałbym jakiejś okazji i niekoniecznie RS ale np. manitou circus expert (w okolicy 1k PLN gdzieś mi się niedawno rzucił w oczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Circus Expert jest dedykowany do Dirtu i Slope, a tu ma być wideł do Speca Enduro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Coś mi się pokrętło i byłem przekonany, że chodzi o street/dirt raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 A czy do mojego roweru: https://www.pinkbike.com/buysell/1147535/ - to taki model, pasowałby ten amortyzator: http://www.chainreactioncycles.com/rockshox-boxxer-rc-coil-forks-2015/rp-prod85113 . Z tego co się orientuje, ja mam ośki 9mm - są to koła Mavic Cross Ride Disc, natomiast ten amortyzator jest pod oś 15 mm. Czy jest możliwa wymiana osi 9mm na 15mm bez zmieniania piasty, aby nie było konieczności zaplatania koła i jeśli tak to co trzeba zrobić? I czy w ogóle amortyzator o skoku 200 mm i takiej specyfikacji jest kompatybilny z moją ramą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Do tego roweru więcej niż 160mm z przodu nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2018 do Speca Enduro 2004 160 to sporo za dużo. IMO 140 mm to już szał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 8 Września 2018 Udostępnij Napisano 8 Września 2018 A jak wygląda sprawa z wymianą ośki 9mm na 15mm, bo jest też wiele amortyzatorów o mniejszym skoku pod ośkę 15mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Musisz piastę zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 16 Września 2018 Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Tak przeglądam sobie od czasu oferty oraz modele amortyzatorów i nie mogę się natknać na żaden, który byłby skonstruowany pod oś 9mm i miał skok większy niż 120mm. Może jakieś znacie? Czy chcąc mieć ten skok rzędu 130-150mm musiałbym jednak zmienić piastę i oś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 16 Września 2018 Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Chcąc czuć lepsze efekty w pracy amorka to lepiej pomyśl o amorku pod oś 15mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Stare Revele były pod 9mm ze skokiem 150mm. Tu jest jeden, ale uszkodzony: https://allegro.pl/widelki-rock-shox-amortyzator-revelation-race-i7564926359.html ale, jak Activia pisał, przy skoku powyżej 130mm lepiej iść w sztywną ośkę, bo na 9mm to strasznie wiotko jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 16 Września 2018 Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Czyli muszę się zastanowić nad zmianą piasty na taką pod oś 15mm, tylko nie wiem czy jest sens z tego względu, że i tak z tyłu rama ma dropout size 9mm jak się wydaje i wtedy by była inna oś z przodu i inna z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2018 To nic nie przeszkadza. Kiedyś ośki 12mm w ramach były tylko w rowerach do DH/FR, a enduraki miały 20mm z przodu i 9mm z tyłu. Jak tam mam do tej pory w swoim pomykaczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A czy przypadkiem nie będzie tak, że taniej jest wymienić całe koło niż kupić nową piastę i je jeszcze raz zaplatać? Pytam, bo znalazłem opcję na takie koło: http://www.chainreactioncycles.com/alex-fr30-custom-front-mtb-wheel/rp-prod173759 co o nim sądzicie? Podczas gdy ceny piast pod oś 15mm oscylują koło ceny tego koła: http://www.chainreactioncycles.com/shimano-xt-disc-hub-front-15mm-m758/rp-prod38218 Czy może jakość piasty w tym kole jest dużo niższa niż piasty shimano xt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W dniu 16.09.2018 o 20:43, sznib napisał: Kiedyś ośki 12mm w ramach były tylko w rowerach do DH/FR, a enduraki miały 20mm z przodu i 9mm z tyłu Kiedyś nie było enduro tylko MTB i DH. W dniu 20.09.2018 o 03:10, mesqueun napisał: http://www.chainreactioncycles.com/alex-fr30-custom-front-mtb-wheel/rp-prod173759 co o nim sądzicie? Okrągłe, czarne, trochę wąska obręcz, wygląda na trochę ciężkie ( pewnie ponad 1 kg )- będzie działać. W dniu 20.09.2018 o 03:10, mesqueun napisał: Czy może jakość piasty w tym kole jest dużo niższa niż piasty shimano xt? To przednie koło- nie ma co się zepsuć, więc nie widzę sensu inwestować w XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Teraz, durnykot napisał: Kiedyś nie było enduro tylko MTB i DH. Chodzi mi bardziej o lata 2005-2006, jak pierwsze Reigny i Pitche powstały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W dniu 16.09.2018 o 19:32, sznib napisał: Stare Revele były pod 9mm ze skokiem 150mm. Tu jest jeden, ale uszkodzony: https://allegro.pl/widelki-rock-shox-amortyzator-revelation-race-i7564926359.html ale, jak Activia pisał, przy skoku powyżej 130mm lepiej iść w sztywną ośkę, bo na 9mm to strasznie wiotko jest. Mialem os 20mm w tym przy 150mm i tak to latalo wzdluznie. Moze nie jak Reba, ale jednak dziwne odczucie jak widzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Cóż, nie zawsze sztywna ośka oznaczała mega sztywność. Stary Revel to był cieniowany wideł, robiony tak, żeby jak najmniej ważył. No i odbiło się to na sztywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 8 godzin temu, durnykot napisał: W dniu 20.09.2018 o 02:10, mesqueun napisał: Czy może jakość piasty w tym kole jest dużo niższa niż piasty shimano xt? To przednie koło- nie ma co się zepsuć, więc nie widzę sensu inwestować w XT. W tym sklepie piasta xt jest najtańszą opcją jeśli szukać pod oś 15mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 W końcu kupiłem amortyzator, jest to: http://www.chainreactioncycles.com/rockshox-reba-rl-solo-air-forks-9mmqr-2017/rp-prod151093 Zamówiłem go wczoraj, a dziś zdałem sobię sprawę z jednej rzeczy. Mianowicie mój aktualny amortyzator ma długość od korony do środka osi około 46-46,5 cm. Natomiast Reba, którą zamówiłem ma długość 49,3 cm. Czy jest to problemem w przypadku mojego roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Zmieni się pozycja za kierownicą, podniesie się przód roweru , zmieni się kąt podsiodłowy na łagodniejszy. Jaki skok ma poprzedni amorek, a jaki nowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.