Loi4 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Witam, przymierzam się do złożenia roweru. Ma służyć 40% - asfalt, 60 % - ostrzejsze trasy. Rama : DARTMOOR PRIMAL 2015 Hamulce: Hamulce Shimano SLX M675 Tarcze: ashima airotor 203 m + 180mm Jaki amor do tego? Najlepiej 100 mm < Do tego możecie polecić jakieś łańcuch z wolnobiegiem, przerzutki ( tył, przód pokroju DEORE LX ) Kwota na taki rower ~3000 zł < Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Do tej ramy amortyzator zalecany o skoku 130-150mm. Co już masz bo za 3k nie poskładasz całego roweru na nowych częściach? Dobry amor do tej ramy kosztuje 1500-1800zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loi4 Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Może być używany, jak najtanszy w przyszlosci zamierzam wymienic amortyzator, zalezy mi na mocnej i duzej ramie. Mocnych hydraulicznych chamulcach, dobre przerzutki tylne jak i wolnobieg max (9) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Takie coś np. : https://piwnicarowerowa.pl/sr-suntour-aion-air-27-5-130mm-taper-qr15,3,1242,2483 slabsłabe to z tego rocznika ale nowe w cenie używanych. Jakie masz koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loi4 Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jeszcze nic nie mam ale koła beda 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Teraz, Loi4 napisał: Jeszcze nic nie mam No to szukaj lepiej używki, bo składanie zawsze wypada drożej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loi4 Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 To jaki gotowiec do 3k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Dwa przykładowe Hornerty: https://www.olx.pl/oferta/rower-dartmoor-hornet-2014-CID767-IDuD1XP.html#6a63893e51 https://www.olx.pl/oferta/rower-dartmoor-hornet-2011-CID767-IDt3fgw.html#6a63893e51 Tylko pamiętaj o odpowiednim rozmiarze ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loi4 Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jaki najtańszy amortyzator do tej ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Cześć, Około pół roku temu kupiłem używany rower Specialized Enduro Comp, taki jak tutaj: https://www.pinkbike.com/buysell/1147535/ Ma on założone stare amorki RockShox Judy XXL Long Travel, które przymierzam się wymienić i chciałem Was prosić o poradę. Wymagania jakie mam do nowego amortyzatora to: przede wszystkim musi pasować do tej ramy - 26 calowe kółka i (jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie) 1 1/8 cala na sterze. Ma on być solidny, dobrze znosić jazdę po lasach i bezdrożach, a także nadawać się do zabawy na różnego rodzaju hopkach - czasem znajomy namawia mnie na skakanie po fajnych pagórkach na torze dla BMX. Natomiast nie musi on być ultra lekki - nie zależy mi na bardzo niskiej masie, ale już na wysokiej jakości i dobrych osiągach tak. Budżet to 1500-2000 zł z możliwymi delikatnymi odchyleniami. Zastanawiam się nad czymś takim: http://www.wiggle.co.uk/rockshox-sektor-gold-rl-dual-position-coil-forks/ tylko to akurat chyba jest na sprężynach, a wolałbym amortyzator powietrzny i chyba są powietrzne modele RockShoxa Golda. Co Wy o tym myślicie, może macie jakieś lepsze propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 To bardzo dobry amortyzator do takich zastosowań pomimo, że sprężynowy. Cena jest z kosmosu ale koło 26" rządzi się swoimi prawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 No i weź pod uwagę że ten amor jest pod ośkę 15mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Ale te Goldy robią zarówno sprężynowe jak i powietrzne. Jakie są przewagi powietrznego nad sprężynowym i odwrotnie? Na który byście się zdecydowali? 11 godzin temu, sznib napisał: No i weź pod uwagę że ten amor jest pod ośkę 15mm. pod jaką ośkę ja powinienem szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Zależy jaka masz piastę. No i piastę przecież zmienić też można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Dzięki. Muszę trochę poczytać i zgłębić temat, bo szczerze mówiąc nie wiem jaką mam piastę. Teraz rower stoi w serwisie (odpowietrzanie starych hamulców magura lousie fr 1999 i serwis tylnego amorka) jak go odbiorę to się przyjrzę kółkom, piastom i może dojdę do jakiegoś wniosku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Powietrzny widelec można lepiej dostosować do masy użytkownik+rower. W tym przypadku nie jest to amortyzator do tłumienia nierówności kostki brukowej tylko do ostrej rypanki tak więc nie ma potrzeby pakować się w sprężynę powietrzną. Sprężyna stalowa jest prostsza i tańsza w ekeploatacji i ma lepszą (mniej progresywną) charakterystykę pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Aha, dzięki za odpowiedź. Czyli jednym słowem do moich celów polecasz amortyzator sprężynowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Dobra sprężyna nie jest zła, o ile jest dostosowana do wagi rowerzysty. Ja mam Foxa36 na sprężynie i pracuje zacnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 To już fajny amortyzator, trochę też kosztuje... Rozumiem, że to dostosowanie do wagi rowerzyty to już kwestia utawienia sztywności/twardości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Tak ale nie jest tak kolorowo bo ustawianie działa w bardzo wąskim zakresie. Może być konieczność wymiany sprężyny na inną. RS produkuje 3 twardości. Koszt sprężyny to 60-90zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Czy wymiana sprężyny we własnym zakresie nie jest skomplikowana? Bo w serwisie jak tylko słyszą, że trzeba rozbierać amortyzator, to zaraz wołają kosmiczne pieniądze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Wymiana we własnym zakresie połączona z serwisem dolnych goleni (zalecany przed pierwszą jazdą) to jakieś 25-30min roboty. Z kolei tylko wymiana sprężyny to 3-5min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesqueun Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Dzięki, to dobra wiadomość:) Podejrzewam, że też nie potrzeba do tego specjalistycznych narzędzi, ponad te standardowo używane przy rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 W dniu 17.08.2018 o 14:58, mesqueun napisał: Czy wymiana sprężyny we własnym zakresie nie jest skomplikowana? Bo w serwisie jak tylko słyszą, że trzeba rozbierać amortyzator, to zaraz wołają kosmiczne pieniądze... Bo są "serwisy" i "serwisy". Gdybyś podjechał do takiego co ja mam w okolicy to by Ci wymienili na poczekaniu, pewnie nawet nie biorąc kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 43 minuty temu, mesqueun napisał: Podejrzewam, że też nie potrzeba do tego specjalistycznych narzędzi, ponad te standardowo używane przy rowerze. Klucz oczkowy w odpowiednim rozmiarze, coby korek odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.