maty5ek Napisano 18 Czerwca 2018 Napisano 18 Czerwca 2018 Witam. Kupiłem nowy rower Kross Level R5 taki jak na stronie https://www.kross.pl/pl/2017/mtb-xc/level-r5. Niestety podczas pierwszej przejażdżki poszedł gwint od pedała z lewej strony tzn. nie na pedale tylko na korbie. Nie chce się bawić w tulejki, klejenie itp tylko chcę kupić nową korbę. Tylko jako, że totalnie się nie znam na częściach rowerowych, kompatybilności poszczególnych części itd to mam pytanie. Kupić taką samą jaka była w rowerze od nowości czyli SR Suntour XCM-T420 40/30/22T czy jakąś inną? Jeśli ktoś może mi pomóc to byłbym mega wdzięczny. Tylko żeby ktoś podał konkretny model tak żeby to było plug & play. I żeby nie kosztowało to fortuny. Tego Suntora nowego znalazłem za 90zł więc tak do 150zł? Nie jeżdżę jakoś wyczynowo jeśli to ma znaczenie
KurczakNorris Napisano 18 Czerwca 2018 Napisano 18 Czerwca 2018 Shimano Alivio FC M4000 Octalink, Shimano Acera FC M3000 Octalink, obie 40x30x22 i w cenie około 150 PLN. Sprawdź sobie tylko, jaką długość osi suportowej masz teraz bo być może, dla poprawnego działania/zachowania liniii łańcucha, będziesz potrzebował wymienić też suport. Według specyfikacji w Twoim rowerze jest suport Shimano Octalink, więc ja kupiłbym którąś z tych korb, założyłbym na obecny suport i sprawdził, bo być może przerzucanie działa wystarczająco dobrze na obecnym.
maty5ek Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Napisano 18 Czerwca 2018 4 godziny temu, Rulez napisał: Nowy rower bez gwarancji ? Znając życie nie uznają gwarancji na to bo stwierdzą, że pedał był źle zamocowany lub coś innego 5 godzin temu, KurczakNorris napisał: Shimano Alivio FC M4000 Octalink, Shimano Acera FC M3000 Octalink, obie 40x30x22 i w cenie około 150 PLN. Sprawdź sobie tylko, jaką długość osi suportowej masz teraz bo być może, dla poprawnego działania/zachowania liniii łańcucha, będziesz potrzebował wymienić też suport. Według specyfikacji w Twoim rowerze jest suport Shimano Octalink, więc ja kupiłbym którąś z tych korb, założyłbym na obecny suport i sprawdził, bo być może przerzucanie działa wystarczająco dobrze na obecnym. Niestety te są chyba 3x9 a ja mam z tyłu 10 przełożeń czy jak to się tam nazywa Co lepsze ten Suntor który znalazłem był w romb a ja mam na Octalink. O czym się dowiedziałem w lokalnym sklepie rowerowym przed chwilą Na szczęście mieli jakieś lewe ramię shimano używkę na 175mm i też Octalink więc mi założyli za 20zł. Póki co pojeżdżę na tym a w razie co będę szukał później czegoś lepszego. Dziękuję za odpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.