HarveyDent Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Od jakiegoś czasu mam problem z hamplem XT M785. Po rozgrzaniu hamulca na dłuższym zjeździe klamka zaczyna twardnieć i łapać wysoko. Pomyślałem że pewnie płyn wilgotny więc przelałem nowym. Przez chwilę było ok. Co może powodować takie zachowanie i gdzie szukać przyczyny ? Słabo odpowietrzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Tak, przede wszystkim trzeba dobrze odpowietrzyć. Znam pacjentów, którzy przed zaczerpnięciem oleju do strzykawki mocno pogrążają butelką żeby się dobrze wymieszał a potem się dziwią, że Shimano niby takie łatwe w odpowoetrzaniu ale im nie wychodzi... Druga sprawa to na zjazdy klocki z radiatorami sporo dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Nie, klocki z radiatorami nic nie dają. W PC'ie masz procesor generujący ~100W ciepła 300-500g aluminium z wentylatorem żeby to rozproszyć. Więc 10g dodatkowego metalu na klocku w zetknięciu z tarczą rozgrzaną do grubo ponad 100 stopni to można sobie wsadzić w ....... Miałem fabrycznie włożone i nie ma absolutnie żadnej różnicy. Bo nie może. Edytowane 17 Czerwca 2018 przez HarveyDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 1. Olej raczej nie chłonie wilgoci to nie dot. 2. to pierwsze klocki tych hamulców? im ich mniej i mniej tarczy tym szybciej się grzeje zwłaszcza zapowietrzony układ. Bo jak tak to, mała pojemność cieplna konkretnego modelu tarczy plus zjechane klocki przy zapowietrzonym układzie, spokojnie może dawać taki efekt. 3. najlepsze efekty zwiększenia pojemności cieplnej układu daje wymiana tarczy na większą/lepszą a nie wymiana klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 @HarveyDent w 2012 kiedy pojawily sie pierwsze xt z serii m785 dużo jeszcze jeździłem na zjazdówkach i klocki z radiatorem nigdy mi się nie zgrzaly. Zwykłe metaliki odczuwalnie tracily siłę często w połowie trasy. Poza tym zdolność rozpraszania ciepła przez klocek z radiatorem vs klocek bez radiatora to będzie różnica kilkukrtotna. W zaciskach z ceramicznymi tłoczkami (jak xt własnie) ma to dodatkowe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 @abdesign 3 albo 4 komplet. Tarcze to też XT wymienione w tamtym roku. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów. Klocki też jeszcze z 50%. W takim razie odpowietrze to jeszcze raz i jak nie pomoże to nowy komplet klocków i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Chcecie powiedzieć, że w zapowietrzonym xt klamka zamiast mięknąć ... twardnieje? Czy to w ogóle mozliwe. Raczej problem z membraną wyrównawczą, lub za dużo płynu w układzie. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez fw66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Zapowietrzone hamulce jak pompujesz klamką to raczej nigdy nie miękną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3playerfan Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 No 785 tak mają że jak się zgrzeją to oddalają sie klamki -potwierdzam. Ponoć przewód w oplocie pomaga. Jak założe taki przewód (leży sobie od kliku miesięcy z Aligatora) i przetestuje to potwierdze/zaprzecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Niedawno wymieniałem olej, a mimo tego był już lekko zabrudzony. Zauważyłem przy okazji że tłoczki w zaciskach nieruchawe i nie pracują równo, więc podszedłem do tematu kompleksowo. W sumie hample tyrane od 7 tyś. Rozebrałem zaciski i klamkę, wyczyściłem z brunatnego szlamu, przesmarowałem uszczelki na tłoczkach, założyłem nowy komplet klocków i po testach na razie ok. Pracują jak nówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi