IDDKFA Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Cześć, Dostałem rower Roment Wagant 2.0. Problemem jest rama która ma tylko 18 cali. Co przy moim wzroście 184 cm (długość nogi to 82cm) wydaje się mało. Pokombinowałem trochę i da spoko się jeździć, tylko komfort nie jest taki jaki wydaje mi się jaki powinien być na rowerze trekkingowym. Dlatego chciałbym zmienić ramę. Ograniczam się do budżetowych modeli więc albo Accent Shannon/Nordkapp (20 lub 22 cale). Jeszcze pod uwagę biorę ramę 21 cali: BIRIA 21. Jaki rozmiar będzie odpowiedni? Czy ktoś miał podobny problem? Obawiam się ze 20 będzie za małe a 22 za duże. Biria 21 wydaje się mało popularna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 W przypadku Shannona i Nordkappa rozmiar 20 będzie ok. Miałem rowery na obu ramach w tym rozmiarze i mam wymiary niemal identyczne z Twoimi. 22 cale to za dużo dla takiego przekroku. Osobiście rama Nordkappa bardziej mi przypadła do gustu.I to w nią bym celował w rowerze trekkingowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Z tego co widzę,to Wagant ma ramy 17,19,21 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IDDKFA Napisano 16 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Mam starszy model. Coś takiego: https://www.rowerzysta.pl/rower-trekingowy-romet-wagant-2-0-2012.html tzn sporo zmieniłem ( przerzutki, tylne koło i korbę), ale ramę też chce zmienić. Nordkapp ma mocowanie na vbrake? Bo w necie różnie jest napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Ma v-brake i tarcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IDDKFA Napisano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Pojawił się pewien problem, Accenty są pod widelec o skoku 63mm. Mam już widelec 80mm (długość od osi koła do rury sterowej to 49cm) znajdę coś pod taki widelec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Ja bym się nie przejmował taka różnicą. Amortyzatory moga mieć różną wysokość w zależności od modelu/producenta. Ten ma niemal tyle co Twój przy skoku 63 mm. https://allegro.pl/amortyzator-as53-28-suntour-nex-11-8-gwint-4-kol-i7367538022.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IDDKFA Napisano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Martwię się dlatego, że na rysunku geometrii jest FL = 440. Co jest 5cm mniej niż ma mój widelec. Nie będzie to miało znaczenia? Dlatego brałem jeszcze pod uwagę taką Birię, ale wagowo jest toprna: https://www.cyclosport.pl/rama-biria-pro-rs-28-hydroform-meska-cross-trekking-22-56-cm.yz.p.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 To 440 mm jest liczone jakby z maksymalnym lub dużym ugięciem amortyzatora. Ok.480 mm w amortyzatorze o skoku 63 mm to standard. Biria ma rozrzut skoku 50-80 mm . Podejrzewam ze dla większośći ram trekkingowych taki zakres nie robi większej różnicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi