kamusial Napisano 16 Czerwca 2018 Napisano 16 Czerwca 2018 Siema, zaraz pewnie usłyszę, że temat jakich miliony... wydaje mi się, że nie i ciekaw jestem czy dotarłem do granic internetu czy jeszcze nie. Pokrótce - dojeżdżam do roboty trasą 30km, 70% szosa 30% las, żwir, ogólnie lekki teren. Rower to Marin Nicasio, trochę szosa, trochę gravel, trochę turystyk. W tej chwili ma oryginalne Schwalbe Spicer 30c. Chciałbym coś co nieco lepiej poradzi sobie w terenie, jak i będzie bardziej komfortowe. Nie chciałbym jednak oddać szybkości na asfalcie (w końcu to 70% trasy). Myślę, że najbardziej nadadzą się oponki podobne do slicków, tyle że z delikatnym bieżnikiem, alla' Panaracer Gravelking (nie SK) (175pln w rozmiarze 35c), czy Challenge Strada Bianca Race (36c niedostępny w PL): Inne tego typu to: Compas Bon Jon Pass czy Hutchinson Override (brak w PL), albo w rozmiarze max 32c: Challenge Paris Robuix, Specialized Roubaix, Clement Strada LGG. Pytanie - czy kojarzycie opony tego typu w bardziej przystępnej cenie i rozmiarze 35-37c? Z dostępnych w PL w takim rozmiarze znalazłem tylko semi slicki z bardziej gładkim bieżnikiem: vittoria hyper, continental contact speed, schwalbe spicer itp. P.s. nie chodzi mi o opony z małymi 'ząbkami' typu: Specialized Trigger, Challenge Gravel Grinder, Panaracer GK SK, Schwalbe G/S/X-one, Conti Speed King itd: pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
eloo Napisano 16 Czerwca 2018 Napisano 16 Czerwca 2018 jeśli nie zależy Ci na wadze to to jest tania opona 37mm https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-double-fighter-iii-pd3446/?v_Id=109758 ja na takich latam na codzień praca-dom i dla mnie rewelacja a zdarzyła się też jakas trasa 300km i nie zamierzam zmieniać na inne
kamusial Napisano 16 Czerwca 2018 Autor Napisano 16 Czerwca 2018 Dziękuję za podpowiedź. no właśnie waga + profil bieżnika mnie od double fighter odpychał. Czy masz może porównanie jak DF wypada w porównaniu z jakimś slickiem/semi-slickiem w oporach toczenia po asfalcie? Jak z żywotnością bieżnika na asfalcie?
Alsew Napisano 16 Czerwca 2018 Napisano 16 Czerwca 2018 Patrząc na opony które Cię interesują (i budżet) to z Continentala masz jeszcze http://allegro.pl/opona-continental-contact-speed-700x37c-i7227907668.html Jakby co to 32 i 42 mm też jest. A jeśli typowy semi slick to Hurrican od Schwalbe jest znacznie lżejszy od Double Fighters.
kamusial Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Napisano 17 Czerwca 2018 No właśnie ciekaw jestem w sumie jak Contact speed zachowują się na szutrach, bo byłaby to dobra opcja. Alternatywnie mógłbym się pogodzić, że w 35c nie ma zbyt dużego wyboru/ceny są z kosmosu i szukać w 32c - np. maxis refuse, conti GP 4 seasons, Clement LGG.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.