przemo1502 Napisano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Zamierzam zakupić amortyzator Sr suntour raidon 120mm powietrzny. Posiadam ramę Romet rambler 8.0 18 pod koło 26 w tej chwili mam amortyzator o skoku 100 mm xcm. Czy zmiana na większy skok bardzo wpłynie na żywotność ramy i komfort jazdy pozytywnie bądź negatywnie. Czy może po prostu nie kombinować i zostać przy skoku 100 mm. Będę wdzięczny za porady! Edytowane 15 Czerwca 2018 przez przemo1502 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Takie ramy mają w 95% przypadków tolerancję 20mm skoku w obie strony, więc na spokojnie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Suport pójdzie trochę w górę i rower może trochę stracić na pewności prowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Raczej zyska na stabilności poprzez złagodzenie kąta główki ramy. Może gorzej podjeżdżać, przednie koło będzie miało większą tendencję do utraty przyczepności na podjazdach i będzie wolniej reagować na skręty. Zmieni się za to pozycja kierowcy i będzie wymagało to sporej korekty ustawienia siodełka i kierownicy. Jeździłem przez chwilę na rowerze o bardzo podobnej geometrii do Rometa z amorkiem 120 i średnio mi się jeździło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo1502 Napisano 16 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Czyli zostać przy skoku (100mm)który mam obecnie najlepiej? Dodam że dosyć często zakładam fotelik i jeżdżę z synem! Czy to też ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 W Raidonie można bez problemu skok zmienic przez co mozesz zacząć od skoku 120mm i sam bedziesz widzial czy jest ok czy trzeba powrócić do 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi