AziZ Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Witam. Od około miesiąca borykam się z charakterystycznym cykaniem w rowerze. Występuje ono tylko po przejechaniu około 1km i w momencie kiedy prawy pedal jest na dole (ewentualnie lewy na gorze). Jest to o tyle dziwne, że ten dźwięk nie występuje podczas pedałowania nie siedząc na siodełku. Siła pedałowania nie ma znaczenia. Jedynie im dłużej jadę, tym ten dźwięk jest głośniejszy, a czasem nawet zamiast jednego cyknięcia są dwa. Proszę o pomoc w diagnozie przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Siodło, jarzmo, sztyca, a może wręcz sama rama się odzywa czego Ci nie życzę, bo to oznacza pękniecie. Do tego oczywiście sprawdź czy pedały i korba są dokręcone i czy nie ma luzów na łożyskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Sprawdź czy śruby zebatek są dokręcone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajonc Napisano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Mam ten sam problem, sprawdziłem już i przesmarowałem chyba wszystko, nawet połączenie mostek-kierownica, jarzmo siodła to na pewno nie jest, bo na stojąco jak jadę to też cyka mocno, pod obciążeniem najbardziej, możliwe, że to na zawiasach ramy coś? (rama full), albo jakieś inne pomysły macie może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
32A Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Sprawdź czy nie masz zbyt mocno dokręconego suportu. Ostatnio borykam się z podobnym problemem, trzaski podczas deptania prawego ramienia. Tak jak Ty, również "przeserwisowałem" rower od A do Z - z mizernym skutkiem. Został mi już tylko wkład suportu - prawa strona była tak piekielnie dokręcona że bez "przedłużki" nie chciało puścić. Jeszcze nie testowałem ale sądząc po sile z jaką była dokręcona jestem skłonny sądzić że winowajca. Zaraz wskakuję na małe testy co Ci napiszę czy pomogło u moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajonc Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 U mnie po przekopaniu całego praktycznie roweru okazało się, że to trzaski na osi obrotu wahacza, jeśli masz fulla to sprawdz łożyska wszystkie i punkty obrotu, stery też sprawdz, hak przerzutki też wykręć i przeczyść i nasmaruj gdzie się styka z ramą. Albo pedały? luz w środku, nawet je otwarłem i sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Łożyska tylnego koła też potrafią strzelać, a dźwięk niesie się po piórach i może wydawać się, że to w okolicach suportu. Serwisowałeś piastę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
32A Napisano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Dzisiaj testowałem, strzelanie ustało. Wniosek - sprawdź czy Twój wkład suportu nie jest wkręcony zbyt mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Z dokładnie takim samym objawem (cyknięcie przy korbie w konkretnej pozycji) spotkałem się kilka razy. Każdorazowo była to końcówka linki p. przerzutki hacząca o korbę . Ale za pierwszym razem zanim człowiek do tego doszedł to się pół godziny naszukał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.