Skocz do zawartości

[opony] Continental Race King 29 2.20

bongkox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower jaki posiadam to Trek X-caliber 9 2017. Założyłem dzisiaj nowy zestaw conti race king w rozmiarze 29x2.2 , przeszkadza mi troszkę ,że z przodu opona wydaje się strasznie wąska. Czy to tylko złudzenie czy opony conti są węższe (wcześniej miałem oponki bontrager)? Czy modele x-king i mountain king  2.2 też tak wąsko wyglądają? 

Zastanawiam się czy nie wsadzić na przód mountain kinga 2.4 http://allegro.pl/continental-mountain-king-sport-opona-29x2-40-i7391646338.html  , a na tyle zostawić RK 2.2 nie wiem tylko czy 2.4 zmieści mi się bez problemów w obręcze 19c.

Napisano

Opony mają różną szerokość mierząc po klockach bieżnika, zauważalna różnica występuje pomiędzy RK a XK. Należy jednak zwrócić uwagę, że balon opony w każdym z tych przypadków może być taki sam. Xk i MK nie różnią się praktycznie szerokością.

Opona MK vs. RK to całkiem dwie różne bajki jeśli chodzi o właściwości i zastosowanie - na pewno chcesz takiej daloko posunięta zmiany? Oponą 2,4 na obręczy 19 wygląda trochę komicznie ale jeździć będzie się dało.

Napisano

Więc w takim przypadku lepiej na przód wrzucić XK i na tyle zostawić RK? O XK w rozmiarze 2.20 gdzieś czytałem ,że też wyglądają strasznie wąsko.

Napisano

Chodzą słuchy, że Conti mają zawyżoną rozmiarówkę. Kierując się tym tropem, kupiłem rozmiar większy, od pierwotnie mnie interesującego. X-Kingi 2,4" wyglądają u mnie tak, ale obręcz ma wewnętrzną średnicę 26 mm:

genesis.jpg

NIestety w tej chwili pod klawiaturą mam tylko takie zdjęcie. Jak znajdę możliwość, to zrobię zdjęcie z góry

Napisano
3 godziny temu, bongkox napisał:

A to wyglądać już nie może?

Przy wyborze opon, ich 'wygląd' nie jest istotny. Ważne żeby spełniały swoje zadania na trasach którymi się poruszasz i tyle.

Napisano

Chińska suwmiarka z Lidla pokazuje takie wartości. 

IMG_20180613_185237.jpg

Od tylca jest tak.

IMG_20180613_185331_HHT.jpg

A od przodu tak. Tu jest wielka dziura, ale w Cromoto chyba każda opona poniżej 3" wygląda banalnie.

IMG_20180613_185401_HHT.jpg

Tak jest u mnie w Gienku. Jeżeli masz taką samą ramę i widelec :) to już wiesz jak będzie wyglądał XK w rozmiarze 2,4"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...