bongkox Napisano 12 Czerwca 2018 Napisano 12 Czerwca 2018 Rower jaki posiadam to Trek X-caliber 9 2017. Założyłem dzisiaj nowy zestaw conti race king w rozmiarze 29x2.2 , przeszkadza mi troszkę ,że z przodu opona wydaje się strasznie wąska. Czy to tylko złudzenie czy opony conti są węższe (wcześniej miałem oponki bontrager)? Czy modele x-king i mountain king 2.2 też tak wąsko wyglądają? Zastanawiam się czy nie wsadzić na przód mountain kinga 2.4 http://allegro.pl/continental-mountain-king-sport-opona-29x2-40-i7391646338.html , a na tyle zostawić RK 2.2 nie wiem tylko czy 2.4 zmieści mi się bez problemów w obręcze 19c.
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2018 Napisano 12 Czerwca 2018 Opony mają różną szerokość mierząc po klockach bieżnika, zauważalna różnica występuje pomiędzy RK a XK. Należy jednak zwrócić uwagę, że balon opony w każdym z tych przypadków może być taki sam. Xk i MK nie różnią się praktycznie szerokością. Opona MK vs. RK to całkiem dwie różne bajki jeśli chodzi o właściwości i zastosowanie - na pewno chcesz takiej daloko posunięta zmiany? Oponą 2,4 na obręczy 19 wygląda trochę komicznie ale jeździć będzie się dało.
bongkox Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Napisano 13 Czerwca 2018 Więc w takim przypadku lepiej na przód wrzucić XK i na tyle zostawić RK? O XK w rozmiarze 2.20 gdzieś czytałem ,że też wyglądają strasznie wąsko.
Roballinho Napisano 13 Czerwca 2018 Napisano 13 Czerwca 2018 Chodzą słuchy, że Conti mają zawyżoną rozmiarówkę. Kierując się tym tropem, kupiłem rozmiar większy, od pierwotnie mnie interesującego. X-Kingi 2,4" wyglądają u mnie tak, ale obręcz ma wewnętrzną średnicę 26 mm: NIestety w tej chwili pod klawiaturą mam tylko takie zdjęcie. Jak znajdę możliwość, to zrobię zdjęcie z góry
Alsew Napisano 13 Czerwca 2018 Napisano 13 Czerwca 2018 51 minut temu, bongkox napisał: wyglądają strasznie wąsko. Rozumiem że w tym wątku o 'wygląd' chodzi?
bongkox Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Napisano 13 Czerwca 2018 2 godziny temu, Alsew napisał: Rozumiem że w tym wątku o 'wygląd' chodzi? A to wyglądać już nie może?
Alsew Napisano 13 Czerwca 2018 Napisano 13 Czerwca 2018 3 godziny temu, bongkox napisał: A to wyglądać już nie może? Przy wyborze opon, ich 'wygląd' nie jest istotny. Ważne żeby spełniały swoje zadania na trasach którymi się poruszasz i tyle.
Roballinho Napisano 14 Czerwca 2018 Napisano 14 Czerwca 2018 Chińska suwmiarka z Lidla pokazuje takie wartości. Od tylca jest tak. A od przodu tak. Tu jest wielka dziura, ale w Cromoto chyba każda opona poniżej 3" wygląda banalnie. Tak jest u mnie w Gienku. Jeżeli masz taką samą ramę i widelec to już wiesz jak będzie wyglądał XK w rozmiarze 2,4"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.